Nederlandse welzijnswerker blijft in cel ondanks losgeld

Een poging om via het betalen van losgeld de Nederlandse ontwikkelingswerker Huib Oskam uit de gevangenis in Benin te halen, is mislukt.

Oskam, die namens de Rotary-afdeling Culemborg een school zou bouwen in Parakou, moet volgens Wouter de Baat (woordvoeder van Rotary) tot 5 maart in de gevangenis blijven. Dat is volgens hem het gevolg van een uitspraak van een rechter in Parakou. Waarvoor Oskam is veroordeeld is niet duidelijk, er is geen vonnis op schrift. Rotary Culemborg weet niet eens of het hier nu gaat om een uitspraak in een civiele procedure of een strafzaak.

Voor de vrijlating van Oskam, die op 5 maart een maand gevangen zit, is 1000 euro geboden. Dat is ongeveer het lokale tarief dat voor dit soort gevallen wordt betaald. Noch de gevangenisdirecteur noch de procureur in Parakou wenste het geld aan te nemen. Volgens De Baat is de interesse voor de zaak in Benin de oorzaak dat de omkoping niet is geslaagd. De beide functionarissen zouden het geld niet willen aanpakken uit vrees voor publiciteit. „De belangrijkste vraag is nu hoe we Oskam na zijn vrijlating veilig het land uit krijgen’’, zegt De Baat. De advocaat van Oskam, die al vier jaar in Benin woont en er al eerder scholen bouwde, heeft hoger beroep ingesteld.

In de zaak rond het ontwikkelingsproject zijn inschattingsfouten gemaakt. Oskam zit in de gevangenis na een geschil met dominee Hilary Igwe. Deze Nigeriaan zou samen met hem de school voor 500 leerlingen bouwen. Dat plan werd mede gefinancierd door onder meer De Wilde Ganzen en Cordaid. Na een veldbezoek van Rotary Culemborg, een maand geleden, werd de samenwerking met Igwe beëindigd. De Culemborgse delegatie twijfelde aan zijn betrouwbaarheid.

Die zou vervolgens zijn invloed op de lokale procureur hebben aangewend om Oskam op te sluiten. Igwe eist een schadevergoeding van 140.000 euro. Die eis is volgens Rotary Culemborg echter afgewezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden