Nederlandse vrouwen halen kwartfinale niet

De Nederlandse vrouwen hebben de eerste schifting van het WK in Parijs niet doorstaan. De eerste acht teams van de voorronde gingen door naar de kwartfinale, maar Nederland werd negende. Een enorme teleurstelling en een oud-wereldkampioen onwaardig. Vooral als we in ogenschouw nemen dat het team maar op één plaats gewijzigd is (Hoogweg speelt nu met Van Zwol in plaats van Verbeek). De ervaring van Van der Pas-Vriend en Pasman-Simons kon het team er evenmin doorheen slepen.

door HENK WILLEMSENS

Dit spel, tegen Israël, vertelt eigenlijk het hele verhaal (zie diagram 1).

Van der Pas-Vriend mochten ongestoord hun gang gaan:

West Noord Oost Zuid

vdPas Birman Vriend Liber-

man

- - - pas

1 pas 1 pas

2 pas 3 pas

3SA pas pas pas

Bij gebrek aan een beter alternatief besloot noord om met de sing leton klaveren uit te komen. Van der Pas speelde de boer in dummy, voor de heer van zuid, die klaveren naspeelde voor de aas van de dummy. Omdat er nog maar één entree in de dummy lag (A), moest Van der Pas de schoppenkleur opgeven en hopen op een gunstige verdeling in de ruiten. Ze deblokkeerde A, speelde schoppen naar haar hand, H en ruiten na voor de boer van noord. Noord speelde harten voor de vrouw van zuid, die 10 naspeelde om haar klaverenkleur vrij te maken. Van der Pas moest nemen met V en speelde maar weer ruiten voor de vrouw van noord. Noord kon zuid nog in de harten bereiken en de rest van de klaveren waren voor zuid. Van der Pas kwam niet verder dan één schoppen slag, twee ruiten- en twee klaverenslagen, vier down.

Aan de andere tafel voltrok zich een catastrofe:

West Noord Oost Zuid

Popli- Pasman Compa- Simons

lov nile

- - - pas

1 pas 1 ...2?

pas pas dbl 1) pas

pas pas

1) Heropeningsdoublet

Simons meende zich in de bieding te moeten mengen met 2, maar werd wreed afgestraft. Oost gaf een heropeningsdoublet, dat west met genoegen liet staan.

De verdediging was meedogenloos. West startte AH en speelde B na voor de vrouw van Simons, die probeerde A ook maar mee te nemen, maar die werd al getroefd door west. West speelde ruiten na voor het aas van oost, die H opraapte en 10 naspeelde. Simons troefde voor met 10, west troefde niet over! Simons kon nog van slag met ruiten voor de heer van west. Dit was de situatie met nog vijf kaarten te gaan (zie diagram 2).

Hoe Simons ook manoeuvreerde, ze maakte alleen H nog! West speelde ruiten na, getroefd door oost met A, Simons moest ondertroeven. Oost speelde schoppen na, getroefd door Simons, overgetroefd door west, die weer ruiten naspeelde door oost voorgetroefd met B. Een prachtige verdediging, maar een nachtmerrie voor Simons: vijf down (1100)! Tezamen met de 200 van de andere tafel 1300 punten en 16 imp's voor Israël.

De revelatie bij de vrouwen is Frankrijk. Die hadden zich nota bene niet eens geplaatst voor het WK, maar door het verplaatsen van het WK van Bali naar Parijs mocht ook het organiserende land een team afvaardigen. Nu spelen ze de sterren van de hemel. Fluitend haalde het Franse vrouwenteam de finale (houdt u dit weekend het nieuws in de gaten hoe het afloopt tegen de Duitse vrouwen). Met deze cafétruc, in de wedstrijd Frankrijk-Zuid Afrika, haalde de Franse speelster Bénédicte Cronier een ongekend succes (zie diagram 3):

West Noord Oost Zuid

Willard Cronier

- pas pas 1SA

pas 3SA pas pas

pas

West startte B, hoe zou u spelen?

Er zijn acht vaste slagen, maar een negende is niet direct voorhanden. Je kan hopen dat bij het uitspelen van de klaveren de tegenpartij verkeerd weggooit, maar op dit niveau heeft dat niet veel kans van slagen. Verder kan je natuurlijk schoppen naar de heer spelen in de hoop dat de aas goed zit, maar ook dan kan de tegenpartij lucht krijgen van het hartenlek.

Cronier koos voor een heel radicale oplossing. Ze nam in de dummy met A en speelde een harten naar de boer! Tot haar grote genot mocht B de slag maken, dat was meteen haar negende slag!

In de open afdeling (Bermuda Bowl) was er ook een verrassing; de VS 2 versloeg in de halve finale Polen. Bij de VS 2 speelde Rose Melzer mee. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een vrouw in de open categorie de finale haalt.

In de andere halve finale wist Noorwegen de finale te bereiken ten koste van Italië door op het laatste spel Lorenzo Lauria in een lastige manche down te spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden