UPDATE

Nederlandse vrouw ontvoerd in Afghanistan

Een Afghaanse militair in in de buurt van het parlement Kaboel. De ontvoering van de Nederlandse vrouw van vanochtend viel ongeveer samen met een aanval op het Afghaanse parlementsgebouw,vermoedelijk door Talibanstrijders. Beeld afp
Een Afghaanse militair in in de buurt van het parlement Kaboel. De ontvoering van de Nederlandse vrouw van vanochtend viel ongeveer samen met een aanval op het Afghaanse parlementsgebouw,vermoedelijk door Talibanstrijders.Beeld afp

Een Nederlandse hulpverleenster is vanochtend ontvoerd in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat meldde de Afghaanse tv-zender Tolo op basis van een bericht van het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken.

bewerkt door redactie

De vrouw werkt voor een Zwitserse hulporganisatie in Kaboel. Volgens een woordvoerder van de organisatie stond zij voor de deur van het kantoor toen ze door vier gewapende mensen werd meegenomen.

De hulporganisatie weet niet wie dat zijn en waarom ze haar hebben meegenomen. "We vragen om haar onmiddellijk vrij te laten", zei de woordvoerder vanuit Kaboel. De hulporganisatie wil verder niets over de zaak zeggen.

De vrouw heeft zeer ruime ervaring in het hulpverleningswerk in Afghanistan. Ze werkt al meer dan tien jaar voor verschillende hulporganisaties die helpen bij de wederopbouw van het land.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag zegt 'in het belang van betrokkenen' nooit iets over ontvoeringen, aldus een woordvoerder.

Het is niet duidelijk of de ontvoering verband houdt met de aanval op het Afghaanse parlementsgebouw. Dat werd vanochtend eerst getroffen door een explosie bij de poort toen een zelfmoordenaar een bomauto liet ontploffen. Daarna probeerden zes Talibanstrijders het parlement binnen te dringen.

Toen dat niet lukte, verschansten ze zich in een nabijgelegen gebouw en ontstond er een vuurgevecht. Alle zes aanvallers werden door bewakers en veiligheidstroepen gedood. Bij de aanval raakten rond de dertig burgers gewond en kwam een vrouw om het leven. De parlementsleden, die net bijeen waren gekomen voor een stemming over een nieuwe minister van defensie, bleven ongedeerd.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Ontvoeringen Nederlanders

Er zijn vaker Nederlandse burgers ontvoerd in het buitenland. Een overzicht van twee bekende gevallen in Afghanistan en enkele andere daarbuiten:

- Hulpverlener Peter Oosterhuis werd op 25 oktober 2010 ontvoerd bij Kunduz in het noorden van Afghanistan, samen met zijn Afghaanse chauffeur. Ze werden begin december na 39 dagen vrijgelaten.
- Begin november 2008 werd journaliste Joanie de Rijke ontvoerd door de Talibanrebellen die zij wilde interviewen. Ze werd een kleine week later vrijgelaten.
- In Mali werd tijdens een bezoek aan Timboektoe in november 2011 Sjaak Rijke ontvoerd, een treinmachinist uit Woerden. Zijn vrouw wist op het nippertje te ontkomen, een Duitser kwam om het leven. In april dit jaar werd Rijke bevrijd door Franse commandotroepen.
- In Jemen werden in juni 2013 journaliste Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen ontvoerd. Na ongeveer een half jaar kwamen ze vrij.
-Op 1 februari 2012 werd Ewold Horn uit het Groningse Termunten ontvoerd in de Filipijnen. Hij was samen met een Zwitser en twee gidsen vogels aan het kijken. Horn is vermoedelijk in handen gevallen van de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf. De Zwitser ontsnapte in december, Horn is nog altijd spoorloos.
- In april 2009 werden een Nederlander en een Belg gegijzeld in Somalië. De ontvoerders eisten 4 miljoen dollar. Na ruim een week werden ze vrijgelaten. Volgens werkgever Artsen zonder Grenzen is er geen losgeld betaald.
- Een Nederlander werd in februari 2006 ontvoerd in het noordwesten van Colombia. De gijzelnemers hoorden bij de linkse guerrillagroep ELN. Na vijf dagen werd de man vrijgelaten.
- Arjen Hilbers uit IJmuiden werd in februari 2003 ontvoerd tijdens een avontuurlijke motorrit door de Sahara in Algerije. Hij kwam zes maanden later vrij.
- Arjan Erkel werd in augustus 2002 ontvoerd in de onrustige Zuid-Russische deelrepubliek Dagestan. Hij leidde daar een missie van Artsen zonder Grenzen. In april 2004 werd hij vrijgelaten. Later blijkt dat er 1 miljoen euro losgeld voor hem werd betaald. Nederland en Artsen zonder Grenzen vochten voor de rechtbank uit wie daarvoor moet opdraaien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden