Nederlandse vrouw claimt ontsnapping aan IS

Een screenshot van het interview met de Nederlandse vrouw op Kurdistan24. Beeld K24
Een screenshot van het interview met de Nederlandse vrouw op Kurdistan24.Beeld K24

Een Nederlandse vrouw is volgens de zender Kurdistan24 ontsnapt uit IS-gebied en heeft zich dinsdag overgegeven aan Koerdische strijders. De zender plaatste een interview op zijn website, waarin de vrouw verslag doet van haar verblijf bij Islamitische Staat en haar vlucht naar Koerdisch gebied.

Het zou gaan om de in 1995 in Den Haag geboren Laura. Zij zou vorig jaar september door haar man zijn meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden op vakantie gaan en vluchtelingen helpen, was haar door haar man bij vertrek uit Nederland verteld.

Laura zou met hulp van haar vader samen met haar twee zoons Iman (4) en Abdullah (1) uit IS-gebied hebben kunnen vluchten. Haar kinderen zouden gewond zijn geraakt bij een bombardement in de buitenwijken van de stad Mosul. Ze zijn inmiddels onder medische behandeling gesteld.

De vrouw zegt tegen Kurdistan24 te zijn gevlucht omdat het leven in het kalifaat in de steden Raqqa and Mosul 'afschuwelijk' was. "Ik probeerde doorlopend te vluchten uit de hel waarin ik leefde", zegt ze in het interview. In haar woning werd ze bewaakt door gewapende mannen.

De vrouw bekeerde zich naar eigen zeggen op haar zeventiende tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Haar man zou in Nederland vaak ruzie hebben gehad met de buren. Het echtpaar moest gedwongen verhuizen en de politie stond regelmatig op de stoep wegens huiselijk geweld. Toch zou ze niet van hem hebben willen scheiden vanwege de zwangerschap van een van haar kinderen.

Uiteindelijk zou hij haar hebben gedwongen mee te gaan naar Syrië. 'Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de identiteit van de vrouw niet bevestigen. Wel zegt het ministerie dat de ambassade een hulpvraag heeft ontvangen van een Nederlandse vrouw in Irak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden