Nederlandse voetbalsters: We zijn niet langer het schoothondje

Vivianne Miedema op 6 augustus tijdens de gewonnen EK-finale tegen Denemarken in duel met Stine Larsen. Beeld ANP
Vivianne Miedema op 6 augustus tijdens de gewonnen EK-finale tegen Denemarken in duel met Stine Larsen.Beeld ANP

Met Noorwegen als voorbeeld gaan ook de Nederlandse voetbalsters de barricaden op voor een hogere vergoeding.

Fred Buddenberg

Overmorgen opent de spelersraad van de nationale ploeg de onderhandelingen met de KNVB over betere arbeidsvoorwaarden (lees: een hogere financiële vergoeding) voor de internationals. De speelsters van Oranje vinden dat zij daar als regerend Europees kampioenen recht op hebben.

De Noorse internationals boekten deze maand een opmerkelijk succes. Zij kwamen met de bond overeen dat zij in de toekomst met gelijke munt worden betaald als de mannen. Maar niet overal verliepen de onderhandelingen zo soepel. Nadat hun eisen door de bond niet werden gehonoreerd weigerden de Deense vrouwen afgelopen vrijdag de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden te spelen. Eerder had Denemarken om dezelfde reden een oefenduel met Nederland afgezegd.

Risico

Met hun actie spelen de Deense vrouwen, in de EK-finale afgetroefd door Nederland, hoog spel. Ze riskeren dat ze worden uitgesloten van verdere deelname aan de kwalificaties voor het WK van 2019 in Frankrijk. “Ze hebben veel betekend voor het vrouwenvoetbal”, zegt Vivianne Miedema, lid van de spelersraad van Oranje. “We weten niet precies wat er speelt, maar het is pijnlijk om te zien hoe het nu gaat en dat het misschien ten koste gaat van de WK-kwalificatie. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Binnen de selectie van Oranje wordt er veel gesproken over de Deense situatie en over de deal van de Noorse vrouwen en de bond. “Het mooie in Noorwegen is dat de mannen een deel van hun inkomsten afstaan aan de vrouwen”, aldus Miedema, die merkt dat er meer ‘onrust’ in het vrouwenvoetbal is. “In Brazilië zijn er acties gaande en in de VS laait de discussie weer op. En ook in Ierland is er een staking van de vrouwen geweest.”

Als lid van de spelersraad is Miedema betrokken bij de onderhandelingen met de KNVB, die overigens niet rechtstreeks met de bond maar via de spelersvakbond VVCS worden gevoerd. Overmorgen, een dag na de WK-kwalificatiewedstrijd in Groningen tegen Noorwegen, staat de eerste afspraak op de rol. “Ik heb geen idee welke kant het opgaat”, zegt de spits van Oranje en Arsenal. “We zijn net begonnen en staan nog op nul.”

Utopie

Miedema begrijpt dat gelijke betaling voor de mannen en vrouwen van Oranje een utopie is. Ze is realist genoeg om te weten dat de mannen veel meer geld voor de KNVB genereren dan de vrouwen. Maar het is volgens de Drentse niet meer dan logisch en terecht dat de financiële compensatie voor de vrouwen omhoog gaat. “We hoeven niet meer het schoothondje van het voetbal te zijn. Ik denk dat iedereen dat nu wel doorheeft.”

Ze wijst erop dat het niveau van het vrouwenvoetbal enorm is verbeterd. Het voetbal op het Europees kampioenschap deze zomer in Nederland is in haar ogen niet te vergelijken met dat op de EK’s van 2009 en 2013. Ook is de publieke belangstelling toegenomen. Het Nederlands vrouwenelftal trekt overal volle stadions, zoals vanavond in Groningen. Vorige week werd bekend dat Veronica de uitzendrechten heeft van het WK van 2019 en het EK van 2020.

Miedema heeft geen idee wat de uitkomst gaat worden van de onderhandelingen. Dat de internationals recht van spreken hebben, zeker na het geslaagde EK, staat volgens haar vast. Maar ze verwacht geen ‘Deense toestanden’. “Dat is zeker niet onze uitgangspositie, absoluut niet. Het moet niet ten koste gaan van wat wij op het veld laten zien.”

Naar de koning

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal gaat woensdag op bezoek bij koning Willem-Alexander op paleis Noordeinde en bij premier Rutte in het Catshuis. Het is een verlaat bezoek, nog ter ere van het behalen van de Europese titel.

Lees ook: Lieke Martens is ’s werelds beste voetbalster

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden