Nederlandse voetbalsters op alle fronten afgetroefd door China

De Nederlandse speelster Stefanie van der Gragt na de 0-1 van China. Beeld anp
De Nederlandse speelster Stefanie van der Gragt na de 0-1 van China.Beeld anp

Op de drempel van de achtste finales heeft het Nederlandse vrouwenteam een lelijke misstap gemaakt. Na een collectieve wanprestatie tegen China, resulterend in een 1-0 nederlaag, is het niet ondenkbaar dat het WK voetbal een abrupt einde krijgt. Maandag wacht in Montreal het laatste pouleduel met gastland Canada dat ook nog niet zeker is van de knock-outfase.

Fred Buddenberg

In een akelig leeg Commonwealth Stadium in Edmonton bewees Nederland zichzelf een bijzonder slechte dienst. Na de zege in de openingswedstrijd op Nieuw-Zeeland (1-0) was een punt tegen China voor 99 procent toereikend geweest voor een plaats bij de laatste zestien. Nederland speelde echter zo onsamenhangend dat het op alle fronten werd afgetroefd door China.

De Aziatische vrouwen waren sneller, technisch vaardiger en fysiek sterker in de duels dan een lamgeslagen Nederlands team. Het geloof en de strijdlust, wel aanwezig in het duel met Nieuw-Zeeland, ontbraken bij Oranje dat zoveel ruimte tussen de linies liet dat China naar hartenlust kon combineren.

Wanorde
Nederland mocht zich gelukkig prijzen dat het kwaliteitsverschil tussen beide teams slechts in één doelpunt werd uitgedrukt. De treffer, in de 91ste minuut, illustreerde de wanorde in de ploeg van Roger Reijners. Een pass van Tan Ruyin werd volledig verkeerd beoordeeld door invalster Merel van Dongen. Keepster Sari van Veenendaal stond aan de grond genageld en Wang Lisi liep de bal in het lege doel.

Daarmee kreeg beide ploegen hun verdiende loon. Nederland voor het inspiratieloze spel zonder enige regie en China voor een constante belegering van het vijandelijke doel. Het regende kansen en met name de pas twintigjarige Tang Jiali zorgde voor voortdurende dreiging. Zij vond echter steeds Van Veenendaal op haar weg en trof eenmaal de lat.

Ongevaarlijke rollertjes
Nederland stelde hier helemaal niets tegenover. De zo geroemde aanvalslinie Manon Melis, Vivianne Miedema en Lieke Martens wist niet een kans te creëren. Met name Miedema, het zorgenkindje in de Oranje-selectie, liep er verloren en mistroostig bij. De spits van Bayern München lijkt in niets op de topschutter van het afgelopen jaar. Verder dan twee ongevaarlijke rollertjes op het Chinese doel kwam ze niet.

Reijners had in zijn ploeg twee wijzigingen aangebracht ten opzichte van de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Tessel Middag verving op het middenveld Anouk Dekker, omdat de coach verwachtte dat Nederland meer aan voetballen zou toekomen en minder duelkracht nodig had. Dat bleek een misrekening. Het waren de Chinezen die de bal rond lieten gaan, dankbaar gebruikmakend van de geboden ruimte.

Twijfel

In het doel nam Van Veenendaal de plaats in van de geblesseerde Loes Geurts. Als enige kon de 25-jarige keepster, die dit seizoen vertrekt bij FC Twente, positieve cijfers overleggen. Met een aantal fraaie reddingen behoedde zij Nederland voor een afstraffing. Als dank, want zo is het lot van een reserve-doelvrouw, neemt zij maandag tegen Canada weer plaats op de bank als Geurts voldoende hersteld is van de enkelblessure.

De euforie na de overwinning tegen Nieuw-Zeeland maakte gisteren plaats voor twijfel. Want ook tegen de Kiwi's speelde Nederland maar 45 minuten acceptabel voetbal en werd het in de tweede helft volledig overrompeld. Tegen China zakte Oranje collectief door de ondergrens, zoals dat tegenwoordig heet. Het leek alsof alle linies tegenstrijdige instructies hadden gekregen, zo weinig lijn zat er in het spel.

Lastig verhaal
Nu wordt het nog een lastig verhaal voor Nederland. Alle ploegen in poule A kunnen nog aanspraak maken op een plaats in de achtste finales. Canada, dat gisteren 0-0 speelde tegen Nieuw Zeeland, heeft de beste papieren met vier punten. China en Nederland volgen met drie punten en Nieuw-Zeeland sluit de rij met één punt. Nederland kan nog poulewinnaar worden, maar ook als laatste eindigen. De nummers een en twee plaatsen zich voor de achtste finales, alsmede de vier beste nummers drie uit de zes poules. Voor de nummers vier is het WK ten einde.

Bondscoach Roger Reijners verlaat het veld na het verlies. Beeld anp
Bondscoach Roger Reijners verlaat het veld na het verlies.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden