Nederlandse VN-gezant naar Westelijke Sahara

(Novum/Ap) - De Nederlandse diplomaat Peter van Walsum brengt vanaf dinsdag als speciaal gezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een bezoek aan de Westelijke Sahara. Van Walsum hoopt Marokko en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario te kunnen verzoenen. Sinds vorig jaar heeft de diplomaat al drie keer geprobeerd beide partijen nader tot elkaar te brengen, maar nu is het volgens de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tijd voor 'een intensieve onderhandelingsfase'.

Marokko en Polisario liggen al 32 jaar in de clinch over de voormalige Spaanse kolonie, maar vorig jaar juni kwamen de partijen voor het eerst in zeven jaar weer bijeen. Het overleg vond toen plaats in een besloten conferentiecentrum van de VN in Manhasset, in de buurt van New York.

Een vierde onderhandelingsronde in Manhassat staat gepland voor 11 tot en met 13 maart. Van Walsum blijft tot 14 februari in Noord-Afrika.

Nadat Spanje de Westelijke Sahara in 1975 had verlaten, lijfde Marokko het gebied in. Dat viel slecht bij de plaatselijke bevolking en Polisario begon een onafhankelijkheidsstrijd. In 1991 wisten de VN een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. De VN stuurden geld en manschappen naar het gebied en zeker vijftien blauwhelmen verloren het leven bij pogingen de vrede te bewaren. Een door Marokko beloofd referendum over zelfbeschikking kwam er nooit en Polisario, gesteund door Algerije, dreigde de strijd te hervatten als er geen oplossing zou komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden