Nederlandse 'troostmeisjes' spreken Japanse rechter toe

Van een onzer verslaggeefsters DEN HAAG, TOKIO - Twee Nederlandse vrouwen zullen op 18 juli in Tokio een mondelinge toelichting geven op hun aan de Japanse overheid gestelde eis schadevergoeding uit te keren voor het leed dat hen in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

Volgens voorzitter S. Lapré van de Stichting Japanse Ereschulden (JES) is het “uniek” dat een mondelinge toelichting gevraagd wordt. “Onze Japanse advocaten hadden ons verteld dat we erop moesten rekenen dat we onze eisen in augustus wellicht schriftelijk zouden moeten toelichten. Zij noemen het nu bijzonder opmerkelijk dat de rechters ons vragen naar Tokio te komen.”

In januari begonnen acht eisers - de groep is inmiddels uitgegroeid tot tien - een procedure tegen Japan. Allen zijn slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog. Zij treden op voor hun 77 000 lotgenoten die, per persoon, een schadevergoeding van 20 000 gulden eisen. Japan heeft zich tot op heden op het standpunt gesteld dat de schadevergoedingen geregeld zijn in de verdragen die het na de oorlog sloot.

De tien eisers, onder wie twee vrouwen, hebben een diverse achtergrond. Zo vertegenwoordigt de één de krijgsgevangenen die aan de Birmaspoorlijn moesten werken, een ander de kampkinderen en weer een ander de tot prostitutie gedwongen vrouwen. Lapré vermoedt dat juist de twee vrouwen - E. van der Ploeg en A. de Pijper - om een toelichting is gevraagd omdat hun verhaal zo aanspreekt.

“Eén van deze vrouwen was bijvoorbeeld net geboren toen zij in het kamp kwam. Het feit dat zo'n ervaring levenslange gevolgen kan hebben - wij noemen dit de after-effects - spreekt volgens onze Japanse advocaten in Japan erg tot de belangstelling.”

Beide vrouwen konden ook besluiten voor een Nederlandse rechtbank te getuigen, in het bijzijn van vertegenwoordigers van de Japanse ambassade. Maar volgens Lapré geven beiden de voorkeur aan een reis naar Tokio, omdat hun zaak, en daarmee de hele procedure, dan veel meer publiciteit krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden