Nederlandse topclubs voeren een ongelijke strijd

Ajax-voorzitter Michael Van Praag heeft enkele drukke weken achter de rug. De overgang van de Meer naar de Amsterdam Arena ging gepaard met een lange reeks festiviteiten. Zijn Bredase collega John Peek is apetrots sinds de bouwsels aan de Beatrixstraat vervangen zijn door het eigentijdse Fujifilm-stadion. En Karel Aalbers denkt dat Vitesse, eenmaal gehuisvest in het Gelredome, definitief aansluiting bij de top zal vinden.

De wil om er iets moois van te maken kan de nieuwe generatie clubbestuurders niet ontzegd worden. Via de hardware, de hoogwaardige voetbalcomplexen die overal in den lande in hoog tempo gerealiseerd worden, steekt Nederland de omringende landen de ogen uit. Vervelender is dat het met de programmatuur de verkeerde kant op dreigt te gaan. Net nu Filmnet en Sport 7 in eendrachtige samenwerking de volgers vrijwel dagelijks willen bestoken met competitieduels, lijkt een uittocht van de grootste talenten naar de 'beloofde voetballanden' Italië, Spanje en Engeland onomkeerbaar.

Voor liefhebbers van de statistiek wordt het dit seizoen aantrekkelijk de doelsaldi nauwgezet bij te houden. De cijferreeksen zouden namelijk zeer wel een negatieve trend kunnen blootleggen. De nieuwe spelerslijsten voor het komende seizoen stemmen niet tot vreugde. Vooral aan scorende spitsen is in Nederland een nijpend gebrek ontstaan.

In Rotterdam is men al jaren bekend met de problematiek. Het woord topscorer is er uit de vocabulaire geschrapt en sinds jaar en dag wordt in Feyenoord-kringen met weemoed gesproken over het tijdperk Kindvall. Ook de recente pogingen van Van den Herik cs brachten geen 'verlosser' naar de Kuip. Dennis de Nooijer, Van Hooijdonk en Mulder bleven hun werkgever trouw. Tot overmaat van ramp blijkt Aurelio Vidmar - door de staf als aanvaller te licht bevonden - nu hij de smog van Pernis de rug heeft toegekeerd opeens de routekaart naar het doel op zijn duimpje te kennen. De Australiër bewees zijn nut in Atlanta en scoorde deze week voor zijn nieuwe club Tenerife twee keer tegen Gremio.

Ajax en PSV staan er al niet beter voor. De penningmeesters van die clubs kunnen - gelijk de Disney-figuur oom Dagobert - dagelijks een duik nemen in de verworven rijkdommen. Geld maakt de bvo's echter alleen gelukkig als er nuttige investeringen tegenover staan. En dat wil deze zomer maar niet lukken.

De 34 miljoen gulden die PSV toucheerde voor Ronaldo bleven lang onaangeroerd. Te langen leste struinde de club de Braziliaanse markt weer af. PSV hoopt nu in stilte dat de nieuwe Braziliaan Marcelo zijn illustere voorganger kan doen vergeten. De slagen die de Eindhovense leiding om de arm houdt (in het officiële perscommuniqué maakte PSV melding van een 'behoorlijke aanwinst') wijzen echter op een getemperd verwachtingspatroon.

Landskampioen Ajax heeft de meeste redenen om zich zorgen te maken voor het komende seizoen: een reeks blessures bij de EK-gangers, de telkens mislukkende pogingen om een alternatief te vinden voor Kanu en de geruchtenstroom rond de andere spits, Patrick Kluivert, wiens afwachtende houding verraadt dat hij serieus denkt aan een ander onderkomen. De Italiaanse maatjes Davids en Reiziger dromen al van een weerzien en Manchester United probeert de spits - die volgend jaar transfervrij is - te paaien met een recordsalaris.

Het Nederlandse voetbal spreekt internationaal nog altijd tot de verbeelding. Met de nadruk op het woord nog, want op het financiële vlak voeren Ajax, Feyenoord en PSV een ongelijke strijd. Daar veranderen zelfs de vette bankrekeningen niets aan. Het zijn niet de transfersommen die de Nederlandse clubs parten spelen. De verschillen met het buitenland komen tot uitdrukking in de jaarsalarissen van de spelers. In bruto-termen zou de vaderlandse top stand kunnen houden, netto houden de toptalenten elders veel meer over. Vitesse-voorzitter Aalbers onderkent het gevaar. Hij hekelde tijdens de persdag in Arnhem de internationale verschillen in belastingfaciliteiten en kondigde aan dat de eredivisieclubs zullen aandringen op aanpassingen in het stelsel. Het is een loffelijk streven, maar ambtelijke molens werken traag. Nederland hoeft voorlopig niet te rekenen op een kentering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden