Nederlandse terreinbaas maakt overuren om alles in orde te maken voor Oranje

In het stadion in Bern waar Nederland zijn groepswedstrijden speelt wacht de spelers iets bijzonders. De terreinbeheerder – Herr über den Rasen – van het Stade de Suisse-Wankdorf is namelijk een Nederlander. Is dat een goed voorteken? „Ik hoop het’’, lacht Michiel van der Tuin (35) in de catacomben van het thuishonk van Young Boys, veelvoudige Zwitsers kampioen. Hij gaat straks voor het eerst in zijn leven een live-wedstrijd zien van Oranje. „Eerlijk gezegd heb ik niet zo veel met voetbal. Ik ben hier ook maar toevallig verzeild geraakt.”

Van der Tuin, van huis uit kunstenaar, kwam in 2002 naar Zwitserland voor de Expo in Biel. „Ik werkte voor ontwerper Joep van Lieshout en kreeg kennis aan een Zwitserse vrouw. Daarom bleef ik in Zwitserland, trouwde er en werd vader. Er moest dus brood op de plank komen en met kunst maken kom je amper aan de bak. Ik ging aan de slag als monteur in Bern. Toen het nieuwe stadion van Young Boys in 2005 werd geopend, zochten ze een terreinbeheerder. Ik werd gevraagd, want iemand van het stadion kende mij van mijn werk.”

Van der Tuin is nu voor een aantal weken ingehuurd door de Uefa om het stadion te prepareren voor de groepswedstrijden van Nederland. „Ik ben verantwoordelijk voor de logistiek: de grasmaaiers, het eten en drinken, de bloemen en de vlaggen, de ballen en ander sportmateriaal. Dat zijn militaire operaties. Elke levering moet 48 uur van te voren worden aangemeld met alle informatie die daar bij hoort. Dat wordt bij de levering weer allemaal afgecheckt. Dat kost zo veel tijd. Het loopt ook nog niet lekker. Ik heb een behoorlijke achterstand en maak nu dubbele dagen om het allemaal rond te krijgen.”

Het stadion is zwaar bewaakt, want de Uefa duldt geen pottenkijkers. Een verzoek om een blik te mogen werpen op het veld wordt met gefronste wenkbrauwen beantwoord. „Absoluut verboden”, zegt Van der Tuin resoluut. Het lijkt de goudvoorraad van Fort Knox wel, terwijl het gaat om een paar grassprieten. „Ik weet het, maar ze verdienen zo veel geld aan de verkoop van de mediarechten dat niemand het stadion in mag.” Uiteindelijk mag de verslaggever even aan de rand staan van het veld waar het kunstgras voor de gelegenheid is bedekt met echt gras. „En geen foto’s nemen”, roept-ie nog een paar maal.

Van de entourage met vele tienduizenden oranje gekleurde landgenoten zal Bern zeker opkijken, weet Van der Tuin. „Ik denk dat de Berners die impact een beetje onderschatten.” In de Berner Zeitung wordt al getwijfeld. Er is rekening gehouden met zo’n 30.000 Nederlanders. Dat zouden er best wel eens 50.000 kunnen zijn. Is er wel ruimte voor al die fans, vraagt de krant zich af. „En als Nederland zijn eerste wedstrijd wint is de oranjegekte misschien helemaal niet meer te overzien”, denkt Van der Tuin terecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden