‘Nederlandse technologie is mogelijk gebruikt in massavernietigingswapens’

null Beeld AP
Beeld AP

Nederlandse technologie is mogelijk gebruikt om massavernietigingswapens en raketprogrammas te ontwikkelen van Iran, Pakistan en Syrië. Dat heeft het kabinet aan de Tweede Kamer laten weten. 

Demissionair ministers Ploumen, Koenders en Dijkhoff reageren op Kamervragen van de VVD naar aanleiding van een interview van het ANP met de baas van de militaire inlichtingendienst MIVD, generaal-majoor Onno Eichelsheim. Die zei vorige maand dat de Nederlandse inlichtingendiensten jaarlijks een substantieel’ aantal buitenlandse pogingen verstoren om aan kennis en materialen voor massavernietigingswapens te komen. Volgens Eichelsheim zijn bedrijven zich niet genoeg bewust van de intenties van bepaalde kopers.

“In een aantal gevallen hebben de diensten aanwijzingen ontvangen over gebruik van Nederlandse technologie in programma’s voor massavernietigingswapens of overbrengingsmiddelen in Iran, Pakistan en Syrië”, schrijven de ministers. Als dat het geval is, doet de douane onderzoek en kan het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaan. 

Supermarkt

Massavernietigingswapens zijn chemische, biologische of nucleaire wapens. Volgens Eichelsheim is ons land 'bijna een supermarkt voor landen die dit soort wapens willen ontwikkelen'. Bedrijven en kennisinstellingen zijn zich onvoldoende bewust dat dit soort 'landen van zorg' hier deze technologie proberen te verwerven, aldus de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

De gezamenlijke eenheid Unit Contraproliferatie van de MIVD en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) houdt zich bezig met het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens en doet onderzoek naar programma's in risicolanden. Hoe vaak deze eenheid pogingen verhindert, willen de diensten niet zeggen. Er bestaat in Nederland geen officiële zwarte lijst met daarop personen, bedrijven of instellingen die bekendstaan als tussenpersoon voor het aankopen van technologie. 

Wel heeft Eichelsheim gezegd dat er ieder jaar tientallen ambtsberichten naar het ministerie van buitenlandse zaken gaan om bijvoorbeeld een exportvergunning tegen te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden