Nederlandse tapkamers lek

Er zijn sterke aanwijzingen dat de Israëlische geheime dienst Mossad in staat is tapkamers van de Nederlandse inlichtingendiensten en de politie af te luisteren. De Mossad zou informatie naar zich toe kunnen trekken omdat de Nederlandse afluistercentrales zijn voorzien van apparatuur van Comverse Infosyses, een Israëlisch bedrijf.

Louis Cornelisse

In de uitzending van EO's 'Het Onderzoek', dat vanmorgen vanaf 11 uur op Radio1 wordt uitgezonden, kan niet hard worden gemaakt dat getapte informatie daadwerkelijk naar Israël gaat. Wel wordt uit verschillende bronnen beweerd dat de tapkamers 'lek' zijn. Zo zegt een medewerker van een politietapkamer stellig: ,,Je haalt de Mossad binnen. Het gaat naar Israël.'' Een

AIVD'er: ,,Dat is destijds afgesproken op operationeel niveau... wij verzamelen''. De rechercheur: ,,Onze informatie gaat naar Israël ja. Dat moeten wij. Daar zijn geheime afspraken over''.

Naast de Nederlandse algemene veiligheidsdienst AIVD is ook de militaire MID met Israëlische tapkamers uitgerust. In alle landen van de Navo, behalve in Frankrijk en Denemarken, staat apparatuur van dit merk. Op ministeries staan ook systemen van Comverse. Daardoor zouden de afluisteraars in Israël politiek gevoelige informatie vanuit andere landen kunnen oppikken.

De directeur van de Nederlandse vestiging van Comverse, M. Manche (ex-systeemmanager van de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst BVD) wil niet reageren. Woordvoerder W. Alkema van het ministerie van justitie geeft aan dat over dit soort kwesties doorgaans geen commentaar wordt gegeven. Al geeft hij toe: ,,Bepaalde dingen liggen gewoon anders dan wenselijk is op dit moment.'' Of er een herenakkoord over de 'achterdeur' in het tapcircuit is, wordt niet gezegd.

Het bewijs dat informatie naar Israël wordt doorgesluisd, is technisch niet vast te stellen. Niemand heeft toegang tot het inwendige van de Comverse-apparatuur, behalve de Israëli. Dat bevestigen niet alleen informanten binnen de politie. Ook advocaat G. van der Hardt Aberson die zich vanwege een afluisterzaak in de Comverse heeft verdiept, heeft die ervaring: ,,Van andere systemen worden de hardware en bouwtekeningen meegeleverd. In het contract met alle Comverse-gebruikers is vastgelegd dat uitsluitend Israëlische onderhoudsmonteurs toegang hebben tot het zwarte kastje.'' Daarin zit ondermeer de mogelijkheid van het 'achterdeurtje', vermoedt hij.

In de Verenigde Staten is na veel tumult onderzoek gaande naar lekken in Comverse-systemen. Dat alarmeerde ook advocaat-generaal M. Kolkert van het gerechtshof in Den Bosch. In een brief aan landelijk officier van justitie T. Stein, die belast is met afluisterzaken, heeft hij inmiddels om opheldering gevraagd. In een Ambtsbericht reageert Stein geruststellend. Rondvraag in de tapkamers leert dat er geen aanwijzingen van lekken zijn. Er heeft nergens een onderzoek plaatsgevonden, geeft Stein toe. De afluister-officier wijst Kolkert erop dat Comverse sleutels ter beveiliging moet gebruiken.

De Israëli negeren de wettelijke verplichting sleutels in te bouwen. Een AIVD-bron vergelijkt het Comverse-concept met dat van een pinpasautomaat. Na het invoeren van het pasje wordt de opdracht 'toets uw pincode in' overgeslagen. Er komt meteen op het scherm: 'welk bedrag wilt u hebben'? Daardoor kunnen ook 'anderen' bij de informatie.

De Rotterdamse hoogleraar informatica en recht R. de Mulder vindt het niet vreemd dat er niets gedaan wordt aan het 'lek' in Comverse. ,,Ik denk dat de mensen die daar werken het niet erg vinden. Want als je een betrouwbare leverancier hebt, die zegt: we zetten af en toe iets neer, maar dat is voor ons en niet voor jou, maak je je daar niet druk om, als je er maar geen last van hebt.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden