Nederlandse student ontdekt België

Geen loting, en veel goedkoper voor langstudeerder Maar Vlaanderen betaalt hoge rekening

LEONOOR KUIJK

Nederlandse studenten weten de Vlaamse universiteiten te vinden nu in Nederland studeren erg duur is geworden. De trend wordt in Vlaanderen met argwaan gevolgd. "Nederlanders halen diploma op Vlaamse kosten", luidt zelfs de kop boven een artikel in de krant De Standaard.

De universiteiten beginnen volgende week, de Vlaamse hogescholen zijn gisteren weer begonnen. Aan de universiteit Antwerpen hebben zich inmiddels 917 Nederlandse studenten ingeschreven, tegenover 658 vorig jaar. Bij elkaar zullen er dit jaar vermoedelijk 5.773 Nederlandse studenten ingeschreven staan aan het Vlaamse hoger onderwijs. Tien jaar geleden was dat minder dan de helft: 2.127 studenten.

Jongelui die in Nederland waren uitgeloot voor geneeskunde of diergeneeskunde hadden de weg naar Vlaanderen al eerder gevonden. Daar is geen loting, maar moet een speciaal toelatingsexamen worden gedaan.

Maar de laatste jaren komen daar ook studenten bij die talen of psychologie gaan studeren, of die een tweede studie willen doen nadat ze in Nederland al hadden gestudeerd.

Zo'n tweede studie kost in Nederland tussen de vierduizend tot twintigduizend euro aan collegegeld per jaar. Terwijl het collegegeld in Vlaanderen 578 euro per jaar bedraagt, ook als je uitloopt. Wie al een opleiding achter de rug heeft, betaalt maar een paar tientjes per jaar extra, in plaats van duizenden euro's. Ook op kamers wonen is in België een stuk goedkoper dan in Nederland.

Noël Vercruysse van het Vlaamse ministerie van onderwijs heeft wel wat bezwaren. "Een student kost ons tienduizend euro per jaar. Het wordt een probleem als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de studenten gaat namelijk terug naar Nederland. Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen. Het is daarom belangrijk dat in de toekomst beleidsmaatregelen in het hoger onderwijs op elkaar worden afgestemd", zegt hij in De Standaard.

Een ander probleem is dat Nederlandse studenten niet zomaar meekomen in het Vlaamse onderwijssysteem. Vlaamse leerlingen hebben in het middelbaar onderwijs veel feiten, woordjes en formules uit hun hoofd geleerd. Die kennis wordt op de universiteit bekend verondersteld. Terwijl Nederlandse leerlingen gewend zijn zaken op te zoeken in tabellenboeken of op het internet. In Antwerpen slaagt 9 procent van de Nederlandse studenten in een keer voor het eerste jaar, tegenover 34 procent van de Vlaamse studenten.

'Geen ongemotiveerde studenten en docenten'
Carolien van der Meiden 23 jaar, studeert Psychologie aan Universiteit Gent.

"Ik heb eerst psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) gestudeerd, maar dat beviel niet. Het gaat in Nederland voornamelijk om de grote lijnen, veel samenwerken in werkgroepjes en het is wetenschappelijker. België is wat dat betreft wat ouderwetser. Ik krijg veel meer theorie, de studenten zijn gemotiveerd en de docenten meer gepassioneerd. Dat de opleiding goedkoper is, is geen motivatie. Ik wilde gewoon een goede universiteit en geen gedoe met werkgroepjes en ongemotiveerde studenten en docenten, zoals op de UvA. Een decaan van de Universiteit Gent heeft mij overgehaald daar te studeren. Zij liet mij het verschil tussen de Nederlandse en Belgische opleidingen zien. België is een heel fijn land om te wonen. Nog een voordeel: in Gent zijn heel veel woningen vrij. De woningen zijn goedkoper dan in Nederland. Maar ik blijf niet in België wonen, tenzij voor een andere studie."

'Ik kan hier van alles wat meepakken'
Thomas Nuyten, 22 jaar, studeert Film aan de Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten in Gent.

"De hoogte van het collegegeld speelde geen rol bij mijn keuze voor België. Ik wist niet eens dat het zo verschilde van Nederland. Daarbij maak ik nog veel extra kosten trouwens, bijvoorbeeld wanneer ik op locatie moet filmen of voor apparatuur. Dat is in Nederland waarschijnlijk beter geregeld, dus in die zin merk ik niet veel van het verschil tussen collegegelden.

In Nederland zijn er niet zoveel opties voor opleidingen in de filmindustrie. Je komt al gauw uit op de Filmacademie in Amsterdam. Daar focus je je vooral op één facet van het filmmaken, zoals regisseren of camerawerk. In België kan ik van alles wat meepakken en kan me ook concentreren op arthousefilms, wat ik het leukst vind. Ik ben in Nederland een universitaire opleiding begonnen. Dat beviel me niet, na een jaar ging ik naar België. Ik ben hier veel meer tijd kwijt aan mijn opleiding, in Nederland had ik meer vrije tijd."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden