Nederlandse steden overleggen over regelgeving Airbnb

Airbnb accommodaties in Amsterdam Beeld anp
Airbnb accommodaties in AmsterdamBeeld anp

Een deel van de vakantie terugverdienen door de eigen woning via Airbnb te verhuren, in Berlijn is dat verleden tijd. De Berlijners mogen alleen nog kamers verhuren, niet meer hun gehele appartement of huis. Ook in Nederland zijn de grote steden bezig met het maken van regels voor particuliere vakantieverhuur.

Hoewel Amsterdam met meer dan de helft van alle Nederlandse Airbnb accommodaties de grootste is, groeien ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag flink. Utrecht is de grootste uitschieter, met afgelopen jaar een groei van 120 procent naar 2950 accommodaties in april 2016. Dat de Tour de France, die juli 2015 in Utrecht startte, daar een rol in heeft gespeeld is niet ondenkbaar. Ook in Rotterdam (+61%) en Den Haag (+47%) verhuren steeds meer mensen een appartement of kamer aan toeristen.

Deze drie steden zijn in overleg met het ministerie van Economische Zaken over regelgeving. Den Haag voert de gesprekken aan. De gemeente Utrecht ziet de particuliere verhuur in ieder geval 'als een welkome aanvulling op het aanbod van reguliere hotels'.

Regels in Amsterdam
Amsterdam paste de regelgeving in 2014 als eerste aan. De gemeente had genoeg van 'illegale hotels' in de stad. Een rechter had de verhuur zelfs verboden. Met de verscherpte regels werd het particulier verhuren van kamers en appartementen weer legaal. Bovendien int Airbnb nu namens de gemeente toeristenbelasting, inkomsten die Amsterdam voorheen misliep.

Illegale verhuurders melden
Hoewel Airbnb enthousiast was over de regels in Amsterdam, vindt het bedrijf de nieuwe regel in Berlijn drastisch en verwarrend. Inwoners die hun hele appartement verhuren kunnen rekenen op een boete van honderdduizend euro. Er zijn zelfs flyers verspreid die oproepen om illegale verhuurders anoniem te melden. Berlijn wil op deze manier meer huizen beschikbaar stellen voor zijn inwoners. Airbnb plaatste als reactie enkele positieve cijfers over de verhuur in Berlijn op zijn website. Meer dan twintigduizend mensen bieden er hun huis aan, een derde daarvan gebruikt de inkomsten om rekeningen te betalen en de losse eindjes aan elkaar te knopen.

Meestal nog in een hotel
Hoewel het aantal Airbnb accommodaties in heel Nederland groeit, valt het aandeel overnachtingen nog mee. 93 procent van de overnachtingen vond in 2015 'ouderwets' plaats in een hotel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden