Nederlandse stedeling is gezond en leeft lang

Amsterdam en Utrecht scoren goed in Europees onderzoek

VAN ONZE REDACTIE WETENSCHAP

Internationaal bezien slaan de grote steden in Nederland helemaal geen slecht figuur. Wat betreft gezondheid, levensverwachting en opleidingsniveau scoren hun inwoners bovengemiddeld - maar dat geldt ook voor hun drank- en cannabisgebruik.

Die gegevens zijn afkomstig uit een grote studie in 26 steden in alle windstreken van Europa. Daarin werd op basis van bestaande gegevensbestanden en nieuwe peilingen gekeken naar van alles en nog wat: overgewicht, roken, onbeschermde seks, depressie, angst en tandenpoetsen. Voor Nederland zitten Amsterdam en Utrecht in het onderzoek.

Nederlandse stedelingen hebben in vergelijking met inwoners van andere Europese steden weinig te klagen. Driekwart van zowel de Amsterdammers als de inwoners van Utrecht beoordeelt hun gezondheid als goed tot zeer goed. Dat is meer dan in andere stedelijke omgevingen. Een op de tien Amsterdamse jongeren geeft aan op te groeien in een arme familie, bij Utrechtse jongeren is dat minder: 6 procent. Beide percentages zijn significant lager dan het Europese gemiddelde.

Erik van Ameijden, hoofd epidemiologie van de GG&GD in Utrecht en vanuit Nederland nauw bij dit project Euro-Urhis 2 betrokken: "Binnen Europa doen we het heel goed. Maar de verschillen tussen de vier grote steden zijn klein in Nederland. Internationaal zijn de verschillen veel groter, en dat betekent dat we van elkaar kunnen leren."

Zo blijkt er een opvallend verschil te zijn tussen Nederlandse en Oost-Europese steden. Van Ameijden: "In Nederland zijn mensen op het platteland gezonder dan in de steden, in Oost-Europa is dat precies omgekeerd. Daar wonen de kapitaalkrachtige gezonde mensen in de steden. In Nederland gaan deze mensen juist in mooie dorpjes in de omgeving wonen." Nuttige gegevens voor gezondheidsbeleid, volgens Van Ameijden: in Nederland sorteer je daarbij het meeste effect als je je op de steden richt, in Oost-Europa valt vooral op het platteland winst te boeken.

Nederland zou zich daarbij volgens Van Ameijden specifiek moeten richten op het alcohol- en cannabisgebruik. Zo drinkt in Amsterdam bijna een kwart van de bevolking minstens eenmaal per week (mannen) of eenmaal per maand (vrouwen) bij één gelegenheid tenminste zes glazen; gemiddeld is dat in de 26 steden 17 procent. Van de Utrechtse jongeren dronk 38 procent in de maand voorafgaand aan het onderzoek minstens eenmaal vijf of meer alcoholische consumpties, tegen een gemiddelde van 31 procent.

In de Nederlandse steden in het onderzoek is de levensverwachting hoger dan in veel andere landen. Inwoners van het Noorse Oslo en de Franse steden Bordeaux en Montpellier scoren ook goed op het gebied van levensverwachting. Mensen die in Kaunas en Siauliai (beide Litouwen) wonen leven relatief het kortst en in minder goede gezondheid.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden