Nederlandse starters lokken investeerders

Durfkapitaal groeit tot Brits-Iers niveau. En veel komt van buiten.

Durfinvesteerders weten Nederlandse innovatieve bedrijven steeds beter te vinden. Een recent succesverhaal is het kleine biotechbedrijf Dezima. Het bedrijf uit Naarden werd deze week door de grote Amerikaanse farmaceut Amgen overgenomen voor ruim anderhalf miljard dollar. Het is een scenario waarvan veel innovatieve bedrijfjes dromen.

Amgen wilde Dezima hebben omdat het bedrijf een nieuwe cholesterolverlager heeft ontwikkeld. John Kastelein, hoogleraar vasculaire geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, zag brood in een molecuul dat bij een Japans bedrijf lag te verstoffen, bemachtigde het intellectuele eigendom en startte in 2012 Dezima om het molecuul verder te ontwikkelen tot een medicijn. De eerste tests van afgelopen zomer waren zo veelbelovend dat Amgen zich meldde.

Cholesterolverlagers helpen hart- en vaatziekten voorkomen. Aangezien deze ziekten nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn, kan een farmaceut veel geld verdienen met een cholesterolverlager.

Het succes van Dezima was er waarschijnlijk niet gekomen als de durfinvesteerder Forbion niet was ingestapt. De Dezima's van morgen hebben nu investeerders nodig die geloven dat een innovatief idee in de toekomst geld kan opleveren.

En wat dat betreft gaat het de goede kant op in Nederland, zo blijkt uit een studie van het Centraal Planbureau (CPB) die gisteren werd gepubliceerd. Sinds 2010 is het percentage durfkapitaal ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) gestegen tot een niveau van 0,15 procent. Dat is vergelijkbaar met dat van Groot-Brittannië en Ierland.

Dit zijn wel cijfers met beperkingen. De markt voor durfkapitaal is deels onzichtbaar en bij een deal wordt niet altijd bekendgemaakt hoeveel er geïnvesteerd wordt.

Forbion is Nederlands, maar dat zijn durfinvesteerders in Nederlandse bedrijven vaak niet. Uit het CPB-rapport blijkt dat 80 procent van het in Nederland geïnvesteerde durfkapitaal uit het buitenland komt. Vooral Amerikanen steken veel geld in Nederlandse starters: ze zijn goed voor 25 procent van het durfkapitaal, wat neerkomt op 248 miljoen euro.

Er zijn veel hordes die een innovatief ondernemer moet nemen om zijn financiering rond te krijgen. Zo is er het gevaar dat na het onthullen van een innovatief idee om investeerders te lokken, iemand anders ermee vandoor gaat. En als de ondernemer dit risico vermijdt door weinig informatie te geven, is de kans klein dat de investeerder toehapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden