Nederlandse schilders uit Gouden Eeuw in Madrid

MADRID/AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse landschapsschilderkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw staat in oktober centraal in het museum Thyssen-Bornemisza in Madrid.

Op de expositie zijn onder meer werken te zien van Rembrandt, Salomon van Ruysdael, Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema, Jan van Goyen, Roelandt Savery, Isaias van de Velde, Gillis van Coninxloo, Hendrik Avercamp, Jan Both, Aelbert Cuyp, Claes Berchem, Jan Asselijn en Hercules Segers.

Het Amsterdamse Rijksmuseum heeft drie werken aan het Thyssenmuseum uitgeleend, twee van Van Goyen en het schilderij 'De stenen brug' van Rembrandt. De ruim 75 Nederlandse landschapsschilderijen zijn afkomstig uit de Thyssen-collectie zelf en een groot aantal Amerikaanse en Europese musea.

De organisatoren van de expositie menen dat de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw, tezamen met de Spaanse uit hetzelfde tijdperk, de eerste belangrijke breuk is met het klassieke ideaal van de Renaissance. De Hollandse landschapskunst wordt beschouwd als een voorganger van het impressionisme en van de moderne schilderkunst.

Volgens W. Houben, medewerker collectiebeheer van het Rijksmuseum, zijn op de Madrileense expositie schilderijen van “hele hoge kwaliteit” te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden