Nederlandse runt restaurants voor straatkinderen in Peru

De Haagse Jolanda van den Berg (41) emigreerde in 1996 naar Peru. Om straatkinderen te helpen. Haar motto: „Al help ik er maar één.” Inmiddels is het destijds door Jolanda opgerichte Niños Unidos Peruanos uitgegroeid tot een stichting die dagelijks 500 verwaarloosde kinderen opvangt in zogenoemde kinderrestaurants, die worden gefinancierd met de inkomsten van haar hotels en vakantiehuisjes.

Jolanda van den Berg gooide tien jaar geleden het roer radicaal om. Zij gaf haar succesvolle baan in de informatica op en verhuisde van Den Haag naar Cusco in Peru. Jolanda was een halfjaar eerder met haar toenmalige vriend Titus op vakantie geweest in Zuid-Amerika. Tijdens die vakantie reisden zij onder andere door de populaire stad Cusco, op 3360 meter boven zeeniveau in het ruige Andesgebergte. Voor toeristen uit de hele wereld het startpunt van de ’Inca Trail’, een vierdaagse wandeltocht naar de Incaruïnes Machu Picchu. Maar voor veel Peruaanse straatkinderen het toneel van hun overlevingsstrijd.

Jolanda werd direct gegrepen door deze kinderen en wilde ze helpen. Jolanda: „In Nederland had ik een redelijk helder beeld van hoe de komende dertig jaar van mijn leven eruit zouden kunnen zien. Maar ik wilde iets zinvols doen. En dit was het.”

Vrienden en kennissen steunden haar als tientjesdonateur. Degenen die dachten dat ze na deze ’bevlieging’ zo weer terug zou komen, hebben zich echter vergist.

Jolanda is begonnen met extreem verwaarloosde jongetjes in huis te nemen en als gezin met ze te leven. Uiteindelijk had zij zo twaalf Peruaanse zoons. Het waren lang niet allemaal weeskinderen, maar vanwege geweld, alcoholisme of armoede waren ze op straat terechtgekomen. Ook heeft Jolanda samen met Titus zelf twee dochtertjes gekregen: Panay (5) en Toulouse (4).

Een moeder van veertien kinderen dus, en daarnaast ook nog maatschappelijk werker, hoteleigenaar, werkgever, binnenhuisarchitect, meubelontwerper en bouwmeester. Jolanda lacht: „Het is soms net alsof ik drie levens in één probeer te leven. Maar de dingen die lukken, geven zoveel energie!”

Toch is een aantal jongens ontspoord. Terugblikkend stelt ze vast dat ze het nu niet meer op die manier zou aanpakken. „Het is een illusie te denken dat je de kinderen kunt veranderen. Toen ik hier kwam, dacht ik dat met veel liefde en geduld alles wel goed zou komen. Maar het is moeilijk om met kinderen die al zo jong beschadigd zijn, een echte band op te bouwen.” Vier jaar geleden ontspoorden binnen korte tijd een paar jongens uit het gezin. Jolanda is er toen bijna aan onderdoor gegaan. „Dan loop je gewoon leeg en dat is heel zwaar,” vertelt Jolanda. „Ik had het gevoel dat alles helemaal mislukt was, met alle twaalf.”

De meeste jongens zijn uiteindelijk toch goed terechtgekomen, maar vier van hen zijn echt ontspoord. Jolanda heeft die teleurstelling nu wel een plaats gegeven, maar het doet nog steeds pijn, vooral als zij via via iets over een van hen hoort. „En ik ben er nog steeds voor ze. Als ze willen studeren, betaal ik hun studie en kamer voor ze.”

Jolanda gelooft nu stellig in de aanpak van de kinderrestaurants. Het concept werkt al goed sinds het begin, zes jaar geleden. In vier Niños-kinderrestaurants krijgen 500 extreem verwaarloosde kinderen elke dag gratis een warme maaltijd, huiswerkbegeleiding, een warme douche, en veel aandacht en liefde. Verder gaan de kinderen structureel naar de dokter en tandarts. Behalve de maaltijd zijn essentiële onderdelen het bevorderen van vriendschappen onderling en het meegeven van simpele levenslessen, zoals ’eerlijk duurt het langst’. Jolanda: „Je moet wel eelt op je ziel krijgen; er zijn zoveel schrijnende gevallen. We hebben elke dag huilende vaders of moeders aan de deur die hun kinderen komen brengen, maar we hebben voorlopig geen nieuwe plekken.”

Toen de stichting acht jaar geleden een grote gift kreeg, kon Jolanda een Niños Hotel opzetten waarmee de stichting – naast de trouwe donaties – zelf inkomsten genereert. Korte tijd later kon een tweede hotel geopend worden. De comfortabele hotels staan aangeprezen in internationale reisgidsen, draaien ontzettend goed en er werken 65 Peruanen. Onlangs opende Jolanda de deuren van de Niños Hacienda, een complex van vakantiehuizen met zwembad in het waarzeggersdorpje Huasao, een halfuur rijden van Cusco.

Je kunt er paarden huren en met een gids tochten in de bergen maken. Met de opbrengsten wordt ook in Huasao een kinderrestaurant gebouwd.

Meer informatie: www.ninoshotel.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden