Nederlandse restaurants serveren rond kerst vooral traditioneel (met vlees dus)

Een kerstdiner van het Leger des Heils. Beeld anp

Het meest geserveerde kerstdiner tijdens de feestdagen? Dat begint met carpaccio en gaat verder met coquilles, om daarna over te gaan naar een hoofdgerecht van hert met pastinaak en kool. 

Bij een kwart van de restaurants staat vervolgens een chocoladedessert op de kaart, zo blijkt uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Die organisatie vroeg 400 horecazaken uit verschillende regio’s in heel Nederland wat zij serveren met de feestdagen.

Wat blijkt? Vooral in het zuiden van het land mag het wel wat uitgebreider. Het kerstdiner kent daar gemiddeld de meeste rondes. “In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden vaak zes of zeven gangen geserveerd. In Friesland en Groningen bestaat de maaltijd meestal uit drie of vier gerechten” vertelt Nick Ten Hove van Van Spronsen & Partners. Volgens het horeca-adviesbureau wordt er met kerst vooral traditioneel gegeten. “Je ziet hetzelfde gebeuren in de reclames van supermarkten rond de feestdagen. Die spelen ook in op tradities” aldus Ten Hove.

Foie gras is faux pas

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de verschillen tussen de regio’s onderling groot zijn. De gemiddelde prijs van een menu met vijf gangen in de Nederlandse horeca ligt op 61 euro. In het noorden van ons land betaal je gemiddeld 54 euro voor een vijfgangendiner, terwijl er in het zuiden 65 euro voor neergelegd moet worden. Dat is een verschil van bijna 20 procent.

Uitgebreider betekent niet meteen innovatiever. “De klassiekers doen het vooral in het zuiden van het land heel goed. Waar een mooi stuk hertenvlees landelijk gezien bij 45 procent van de restaurants op de kaart staat, is dat in het zuiden bij 60 procent van de eetgelegenheden het geval’ zegt Ten Hove. Volgens het bureau, dat dit onderzoek tien jaar geleden voor het laatst uitvoerde, zijn foie gras en de spoom (een koud tussengerecht) inmiddels van de kaart verdwenen. Ook tournedos, een mals stukje rundvlees, eten we minder vaak.

Veel vegetarisch wordt er in de Nederlandse horeca nog niet gegeten tijdens de feestdagen. Slechts een op de tien ondervraagde restaurants biedt naast het reguliere kerstmenu ook een vegetarisch menu aan. “Zo’n vegetarische optie zien we vooral bij restaurants in het hogere segment” aldus Ten Hove.

Lees ook:

Karin Luiten belooft oh’s en ah’s met dit uitgebreide kerstmenu

Speciaal voor alle kookliefhebbers bedacht Karin Luiten een kerstmenu met uitdagende gerechten, zoals een Italiaanse pastarol en huisgemaakte paté. Voor wie helemaal geen zin heeft om uren in de keuken te staan, is er een supersnelle variant van alle gangen.

In de burger voor flexitariërs zit koe en oesterzwam

Vlees hoort bij de grootste milieuvervuilers. De Blended Burger maakt het vleeseters makkelijker hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden