Nederlandse rabbijnen ongelukkig met 'pseudo-religieuze' eedaflegging

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Voor het eerst leggen noachieten in Nederland een eed af. Noachieten willen joods leven zonder joods te zijn. Vanavond komen in Rotterdam zo'n vijftien noachieten bijeen voor een beth dien, de formele naam voor een joodse rechtbank, om te verklaren dat zij zich zullen houden aan de zeven noachitische geboden.

In die joodse rechtbank nemen twee Israëlische rabbijnen plaats: Efraim Choban en Oeri Sjerki. Ongebruikelijk, want ze doen daarmee inbreuk op het gebied van het Nederlandse rabbinaat. Het is buiten hen om georganiseerd. Deze beth dien heeft in de joodse Nederlandse wereld geen officiële betekenis.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs van het provinciaal opperrabbinaat is niet gelukkig met de gang van zaken. "Het feit dat er buitenlandse rabbijnen moeten worden geïmporteerd zegt genoeg." De noachieten zorgen voor verwarring, denkt Jacobs. "We zijn al zo klein in joods Nederland. En nu is er weer een groep bij. Hoe meer verdeeldheid er is, hoe ingewikkelder het gaat worden."

'Noachiet' betekent 'afstammeling van Noach'. Pas sinds enkele decennia afficheert een religieuze groep zich met deze term. Het jodendom is een religie waarbij je je niet zomaar kunt aansluiten: dat kost jaren, en blijft lastig omdat veel joden ervan uitgaan dat je alleen joods kunt zijn als je moeder joods is. Noachiet worden is dus een welkom alternatief.

Ook de liberale Rotterdamse rabbijn Albert Ringer heeft bezwaren. "Wat ik erop tegen heb, is dat het mensen meer belooft dan ze krijgen. Ze zoeken naar een persoonlijke erkenning binnen een religie. Maar krijgen dat op deze manier niet."

Het doen van een geloofsbelijdenis is volgens Ringer iets wat radicaal buiten het jodendom staat. "Wij kijken alleen maar vreemd naar deze gebeurtenis. Ik denk niet dat ze er slechtere mensen van worden. Maar het is geen jodendom. En ook geen christendom. Het is een pseudo-religie." De joodse religie kent nu eenmaal harde grenzen, zegt Ringer. "Ik wil niemand iets ontnemen, maar je bent joods, of je bent het niet."

Religie & Filosofie 6

Niet joods zijn, wel joods doen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden