Nederlandse profrenners proberen er het beste van te maken

Van een onzer verslaggevers COMO - Zonder specifieke kopman en zonder financiële afspraken vooraf proberen de Nederlandse profrenners er morgen het beste van te maken op het WK wielrennen in Lugano. Maarten den Bakker zal op papier de meeste bescherming genieten. Ook Erik Breukink en Michael Boogerd mogen zich koesteren in een vrije rol, maar hooggespannen zijn de verwachtingen niet.

Wie zich verdienstelijk weert op het heuvelachtige parcours, krijgt van wegcoach Gerrie Knetemann een vetleren medaille omgehangen. Of zoals hij het formuleert: “Wie aan de start verschijnt, krijgt een streepje voor. Wie in het begin goed werk doet een wit voetje, wie in de beginfase een col goed overkomt een schouderklopje, en voor wie de wedstrijd uitrijdt neem ik mijn petje af.” In dat geval zou Nederland al beter voor de dag komen dan vorig jaar in Colombia. Toen stapten de zeven 'dapperen' die geen smoes bedachten om thuis te blijven, stuk voor stuk af. Voor Nederland tekenen Breukink, Boogerd, Dekker, Vierhouten, Moerenhout (allen Rabobank), Den Bakker, Hoffman, Van der Steen, Voskamp (TVM), Bouwmans, De Louw (Foreldorado, dat volgend seizoen het aloude Raleigh als materiaalsponsor krijgt) en Van der Meer (Palmans) de presentielijst. De KNWU heeft geen premie toegezegd voor het geval een Nederlander wereldkampioen wordt. “Er is in het geheel niet over geld gepraat,” vertelt 'kopman' Den Bakker.

De neo-amateurs (onder 23 jaar) mogen in tegenstelling tot een eerdere schriftelijke toezegging van de wereldbond UCI vanmiddag niet met een extra (zesde) renner in hun WK-race starten. Op grond van de amateurtitel van Danny Nelissen meende de KNWU daar aanspraak op te kunnen maken. De jury van appèl van de UCI draaide de beslissing terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden