Nederlandse priester geeft paus boek over homo's

Beeld photo_news

Priester Pierre Valkering biedt paus Franciscus woensdag in het Vaticaan een boek aan over homoseksualiteit. Het gaat om de Italiaanse vertaling van 'Dag jongen van licht', een bundel met toespraken van pastor Jan van Kilsdonk die hij hield bij de uitvaart van slachtoffers van de aidsepidemie in de jaren tachtig.

Pater Jan van Kilsdonk, die in 2008 overleed, begeleidde meer dan tweehonderd homoseksuele en terminale mannen. In 'Dag jongen van licht' ('Addio ragazzo di luce' in het Italiaans) zijn dertig toespraken gebundeld die hij heeft uitgesproken tijdens afscheidsvieringen. Van Kilsdonk was erelid van het COC en kreeg van die organisatie de Bob Angelo Penning voor zijn buitengewone verdiensten voor de emancipatie van lhtb'ers.

Seksuele moraal
Ook de Amsterdamse priester Pierre Valkering, die de bundel samenstelde, maakt zich sterk voor de emancipatie van homo's. Zo riep hij kardinaal Eijk in 2013 in een open brief op om een paus te kiezen die verandering zou brengen in de manier waarop de rooms-katholieke kerk omgaat met seksualiteit.

"Alle 'praktiserende' homoseksuele mensen krijgen van de Roomse kerk de boodschap dat zij in seksuele en relationele zin niet goed leven", schreef Valkering. "Wat de rooms-katholieke kerk en onze wereld vanuit mijn Nederlandse perspectief vooral nodig hebben is een paus die de inhoud van de kerkelijke seksuele moraal op zo'n wijze opnieuw formuleert (...) dat het geluk van mensen erdoor bevorderd wordt en niet afgeknepen."

Positieve uitwerking
Hoewel paus Franciscus een mildere toon aanslaat dan zijn voorgangers - "Als iemand homo is, God zoekt en van goede wil is, wie ben ik dan om te oordelen?" - is het bekend dat hij grote moeite heeft met het homohuwelijk. Het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) hoopt dat het boek 'een positieve uitwerking zal hebben op het kerkelijk denken over het liefdesleven van homoseksuelen'.

"Er wordt vaak gedacht dat de leer van paus Franciscus anders is dan die van zijn voorgangers", zegt WKHP-voorzitter Theo Koster. "In Nederland wordt soms gezegd dat er een aardverschuiving bezig zou zijn. Dat is echt nog niet aan de hand."

Toch heeft de paus van tevoren aangekondigd dat hij open staat voor het boek, zegt Koster. "Dat laat zien hoe hij tegenover deze kwestie staat. Deze paus is niet op zijn achterhoofd gevallen. Hij gaat open in gesprek met mensen, net als pater Jan van Kilsdonk. Nu maar hopen dat hij het boek ook leest."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden