'Nederlandse predikanten twijfelen aan God'

HILVERSUM (ANP) - Een op de zes predikanten weet niet of er een God of hogere macht bestaat of gelooft er zelfs helemaal niet in. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van godsdienstsocioloog Hijme Stoffels van de Vrije Universiteit.

Het onderzoek is in opdracht van de IKON verricht onder de bij die omroep aangesloten kerken. Aanleiding is het 60-jarige bestaan van de IKON. Ruim achthonderd voorgangers werd gevraagd naar hun godsbeeld.

De verschillen tussen de kerken zijn erg groot. Voorgangers van het Leger des Heils en de Gereformeerde Bond twijfelen helemaal niet aan het bestaan van God terwijl 42 procent van Remonstrantse Broederschap zegt te twijfelen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jonge predikanten, tot 35 jaar, orthodoxer denken en een klassieker godsbeeld hebben dan hun oudere collega's. Onderzoeker Hijme Stoffels concludeert dan ook dat jongere predikanten 'vromer' zijn. In zijn ogen een direct gevolg van de duidelijke keuze die ze hebben gemaakt in een maatschappij die steeds wereldser is geworden. Wel blijkt dat de meeste voorgangers God zien als licht, vader of vriend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden