Nederlandse poolexpeditie slaapt op boot om ijsberen

(ANP)

Een groep van ruim vijftig Nederlandse wetenschappers vertrekt woensdag naar de Noordpool voor de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. De groep vaart in anderhalve dag met een boot naar het onontgonnen gebied op het eiland Edgeøya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. De wetenschappers gaan onderzoek doen naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap.

Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) organiseert de expeditie. De temperatuur is nu gemiddeld een paar graden boven nul en het is vrijwel de hele dag licht.

Naast de wetenschappers, gaan er ook toeristen en andere belangstellenden mee, zoals weerpresentator Peter Kuipers Munneke en dichter/regisseur Ramsey Nasr. In 1968 heeft een groep van vier Nederlandse studenten overwinterd op het eiland en onderzoek gedaan naar ijsberen. Drie van hen gaan nu ook weer mee. Iedereen moet tijdens de trip op de boot blijven slapen, op het eiland wonen namelijk ijsberen. De expeditie duurt tot en met 28 augustus. Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken ontvangt de wetenschappers dan weer in de veilige haven van Spitsbergen. Hij zelf is dan op doorreis naar Alaska voor een klimaatconferentie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden