Nederlandse politici eisen openheid over TTIP

In Duitsland werd er in juni al geprotesteerd tegen de komst van het handelsverdrag. Beeld anp
In Duitsland werd er in juni al geprotesteerd tegen de komst van het handelsverdrag.Beeld anp

Nederlandse politici van onder meer de VVD, SP en GroenLinks willen meer openheid over het omvangrijke handelsverdrag waar de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten over onderhandelen, TTIP. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

De politici zijn het er niet mee eens dat zij de stukken over het nog te sluiten verdrag alleen mogen inzien in een beveiligde leeskamer in Brussel. Ze mogen geen notitieblokjes of telefoons mee naar binnen nemen. Niets mag elektronisch worden opgeslagen.

Kamervragen
SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die via Kamervragen om opheldering vraagt, vindt dat de TTIP-stukken allemaal openbaar moeten zijn. De SP denkt dat de Europese Commissie nerveus wordt van het rondsturen van documenten over het handelsverdrag vanwege de beloning van honderdduizend euro die Wikileaks heeft uitgeloofd voor degene die de uiteindelijke tekst van het TTIP-akkoord doorspeelt aan de klokkenluiderswebsite.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen vindt het onterecht dat nationale parlementsleden naar een kamertje in Brussel moeten komen om geheime stukken te lezen en wil ook dat de geheime stukken in Den Haag leesbaar worden.

Ook GroenLinks, D66 en CDA pleiten voor meer openheid over het verdrag.

TTIP
Voorstanders van het TTIP-akkoord zijn van mening dat het akkoord een machtig Europees-Amerikaans handelsblok zal opleveren, waarin bijna de helft van het inkomen in de wereld wordt verdiend. Tegenstanders vrezen dat Amerika het verdrag zal misbruiken, bijvoorbeeld door producten met een mindere kwaliteit op de Europese markt aan de man te brengen.

Of het TTIP-akkoord er ooit komt is twijfelachtig. Volgens de planning moest het verdrag eind 2015 af zijn, maar die deadline wordt gemist. Als ook de start van de presidentsverkiezingen in de VS, najaar 2016, niet gehaald wordt, is het de vraag of de nieuwe president een handelsverdrag met Europa ziet zitten. De VS is ook met Azië in gesprek over een handelsakkoord.

Tegenstanders vrezen dat de Amerikanen producten van slechte kwaliteit op de Europese markt zal dumpen. Beeld anp
Tegenstanders vrezen dat de Amerikanen producten van slechte kwaliteit op de Europese markt zal dumpen.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden