Nederlandse pelgrims vullen de Sint-Pieter

De uitgereikte kleurrijke Nederlandse sjaaltjes tijdens de viering, in de Sint Pietersbasiliek in Rome, van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. ANP RAMON MANGOLD Beeld ANP
De uitgereikte kleurrijke Nederlandse sjaaltjes tijdens de viering, in de Sint Pietersbasiliek in Rome, van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. ANP RAMON MANGOLDBeeld ANP

Het had alle trekken van een reünie. Vanmorgen, bevolkten ruim tweeduizend Nederlandse katholieken, uitgedost met vrolijk shawls, de banken van de Sint-Pieter. Samen met de bisschoppen waren ze in een processie vanaf de beroemde Engelenburcht naar de basiliek gelopen. Een echte Nederlandse dag in Rome.

Stijn Fens

Aanleiding was het Buitengewoon Heilig Jaar van de Barmhartigheid dat de paus zondag officieel zal afsluiten door de Heilige Deur van de Sint-Pieter dicht te doen. Een pelgrimage op de valreep dus. Tijdens de mis in de Sint-Pieter keek kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht, in zijn preek tevreden terug op wat er in dat Heilig Jaar in de Nederlandse rooms-katholieke kerk allemaal tot stand is gebracht. Hij stelde vast dat het sacrament van de biecht is herontdekt en er vele werken van barmhartigheid zijn verricht.

Bevrijdende ervaring

Ook Hilde van Meurs (76) uit Bergambacht was er vanochtend bij. Zij heeft niet zoveel gemerkt van de door kardinaal Eijk gesignaleerde herontdekking van de biecht in ons land. "In mijn geloofsgemeenschap wordt er eigenlijk niet meer gebiecht, maar zelf voel ik die behoefte wel. Ook hier in Rome. Ik kwam een aardige biechtvader tegen. De biecht was een bevrijdende ervaring: de tranen liepen over mijn wangen. Het probleem waarmee ik worstelde was ik kwijt. Sindsdien zweef ik bijna door deze stad."

Het hoogtepunt van de dag en waarschijnlijk van de hele bedevaart, vond na afloop van de mis plaats. Bijna ongemerkt kwam paus Franciscus de kerk binnengelopen. Als eerste begroette hij de inmiddels 84-jarige kardinaal Ad Simonis die ook naar Rome was meegekomen.

Daarna moedigde Franciscus de Nederlandse pelgrims aan om hun harten te openen en zich te laten kneden door de barmhartigheid van God. De paus sprak in het Italiaans, maar zijn toespraak werd meteen nadat hij was uitgesproken in het Nederlands vertaald. Bij veel pelgrims stonden toen de tranen al in de ogen. Hilde van Meurs was zo overdonderd door de aanwezigheid van Franciscus dat ze niet alles meekreeg. "Ik heb alleen maar gehoord dat hij ons vroeg voor hem te bidden. Dat ga ik natuurlijk doen. "

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden