Nederlandse parlementariërs op zwarte lijst Kremlin

Drie Nederlandse politici mogen voorlopig Rusland niet in. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes en het van de PVV afgesplitste Kamerlid Louis Bontes bevestigen hun inreisverbod. De derde persoon is volgens het ANP VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. Die wil zelf het nieuws bevestigen noch ontkennen: "Rusland heeft mij niets gemeld, dus wanneer ik naar Moskou ga, zullen we zien wat er gebeurt."

Volgens premier Rutte kregen diverse Europese ambassades in Moskou donderdag een lijst overhandigd van personen die voorlopig geen visum krijgen. Buitenlandse Zaken heeft daarop de drie betrokken volksvertegenwoordigers ingelicht, maar laat aan henzelf over of ze ermee naar buiten treden.

Volgens Rusland zijn de toegangsverboden een antwoord op vergelijkbare Europese sancties, die werden getroffen na de Russische annexatie van de Krim. Premier Rutte vindt die vergelijking niet opgaan. De EU-lijst is openbaar en bevat alleen personen die bijdragen aan Russische schendingen van het internationaal recht, terwijl de Russische lijst niet transparant is of juridisch onderbouwd, aldus Rutte.

Zondag werd de Duitse parlementariër Karl-Georg Wellmann al afgevoerd toen hij met een geldig visum landde op het vliegveld van Moskou. Hij zou daar met een adviseur van president Poetin spreken. Oppositieleden stonden niet op zijn agenda, liet Wellmann weten. Wel is hij voorzitter van Duitsland-Oekraïne werkgroep in de Bondsdag. In een interview met Der Spiegel uitte Wellmann het vermoeden dat Rusland een zwarte lijst bijhoudt.

Begin maart kwam de voorzitter van de Poolse senaat, Bogdan Borusewicz, het land niet in. Hij wilde de begrafenis bijwonen van de vermoorde activist Boris Nemtsov. Volgens de Poolse regering was de weigering een reactie op de plaatsing van de Russische parlementsvoorzitter Valentina Matviyenko op de EU-sanctielijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden