'Nederlandse onderwijs heeft vijf miljard nodig'

(Novum) - Nederland moet tot 2010 vijf miljard euro investeren in onderwijs om te voorkomen dat het op dit gebied achterop raakt met het buitenland. Dit stelt de brancheorganisatie voor werkgevers en werknemers in het onderwijs SBO maandag.

Het SBO stelt dat de kwaliteit van het onderwijs in Nederland onnodig laag is. Te veel lessen vallen uit, te weinig leerlingen stromen door naar het hoger onderwijs en te veel studenten behalen geen diploma. De brancheorganisatie dringt er bij de minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) op aan de kwaliteit van leraren te verhogen en lerarentekorten te voorkomen. De werkdruk van onderwijspersoneel stijgt door ontgroening en vergrijzing, zegt het SBO.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek eind vorige maand dat steeds minder academici voor de klas staan. Dit zou komen, omdat ouderen met pensioen gaan en jongeren steeds minder kiezen voor het onderwijs.

Als Nederland vijf miljard euro investeert, komt het bedrag dat wordt besteed aan onderwijs volgens het SBO weer op 5,9 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee zou Nederland weer in de pas lopen met het gemiddelde bedrag dat westerse landen aan onderwijs uitgeven.

Voor de begroting van volgend jaar trekt het kabinet-Balkenende een half miljard euro extra uit voor onderwijs. Het bedrag wordt uitgesmeerd over zes jaar. Een groot deel daarvan is voor het opleiden van jongeren tot vaklieden. De Algemene Onderwijsbond vindt dat de regering daarmee voorbij gaat aan de echte problemen in het onderwijs als het lerarentekort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden