Nederlandse natuur dramatisch verslechterd

Spreeuwen in de Oostvaardersplassen. Beeld ANP
Spreeuwen in de Oostvaardersplassen.Beeld ANP

Alleen invoering van een duurzame landbouw kan het tij nog keren voor de dramatisch verslechterde natuur op het platteland en in de open natuurgebieden van Nederland. Die conclusie trekt WNF-directeur Johan van de Gronden uit het eerste Living Planet Report - Natuur in Nederland, dat het Wereld Natuur Fonds vandaag publiceert.

Met de Nederlandse natuur als geheel gaat het iets beter dan in 1990, zo blijkt uit het rapport. Er zijn nu 15 procent meer zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, vissen, libellen en vlinders dan 25 jaar geleden. Maar de verschillen per leefgebied zijn erg groot.

De winst is vooral geboekt door diersoorten in en om het water - zoet en zout. Op het platteland en in aangrenzende open natuurgebieden, zoals hei en duinen, is de fauna daarentegen met respectievelijk 40 en 50 procent populatieverlies vrijwel gehalveerd. Met vermesting, verzuring en pesticiden uit de intensieve landbouw als grote boosdoeners.

Nederlandse biodiversiteit
Voor Van de Gronden gaat met deze eerste Nederlandse editie van het internationale Living Planet Report de langgekoesterde wens in vervulling om nauwkeurig inzicht te krijgen in de Nederlandse biodiversiteit.

"Met dit systematische overzicht, gebaseerd op betrouwbare kennis en data, kunnen we voorgoed een einde maken aan de verwarring over hoe goed of slecht het nu eigenlijk gaat met de natuur in Nederland. Mede dankzij de duizenden vrijwilligers van soortenorganisaties als Sovon en de Vlinderstichting, die jaar in jaar uit hun waarnemingen in het veld nauwkeurig vastleggen, hebben we het tot nu toe breedste en rijkste inzicht in de staat van de Nederlandse natuur in handen.

"Sterk vind ik dat het rapport niet alleen algemene trends schetst in de ontwikkeling van dierpopulaties, maar ook inzicht biedt in de ontwikkelingen per leefgebied. We hebben met deze studie een van de meest verfijnde 'dashboards' van de Nederlandse natuur ontwikkeld, waar geen natuurbeschermer of beleidsmaker omheen kan."

Visie en regie ontbreken
Wat er nu in Nederland gebeurt, kun je geen serieus natuurbeleid noemen, vindt Van de Gronden. Visie en centrale regie ontbreken volledig. "De inrichting en zorg voor de natuur moet op een andere leest worden geschoeid. Dat komt spijkerhard uit dit rapport naar voren. Er zou een minister voor de leefomgeving moeten komen, met in elk geval natuur en milieu in zijn portefeuille, die een integrale visie ontwikkelt op natuurherstel."

De kansen op een omslag naar duurzame landbouw schat hij 'merkwaardig optimistisch' in. "Burgers willen het, het kan en we zullen wel moeten, anders blijven we letterlijk met de stront zitten."

Vandaag in Trouw: De natuur wordt meer van hetzelfde

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden