Nederlandse Munt komt in Belgische handen

geld | Het bedrijf dat muntstukken slaat, kwam in problemen na een debacle rond een order voor Chileense pesos. Nu is er een nieuwe eigenaar, met ervaring in de muntindustrie.

KOOS SCHWARTZ en REDACTIE ECONOMIE

Koninklijke Nederlandse Munt, maker van euro's, buitenlandse munten, penningen en herdenkingsmunten, heeft een nieuwe eigenaar. Het bedrijf dat in 2014 en 2015 grote verliezen leed, is door de Nederlandse staat overgedaan aan de Belgische investeerder Groep Heylen. Het monumentale pand van 'de Munt' in Utrecht is verkocht aan Paul Vermaat, voormalig eigenaar en topman van het cateringbedrijf Vermaat.

Een half jaar geleden maakte staatssecretatris Wiebes bekend dat de staat van het muntbedrijf af wilde. Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) kwam in 2014 in de problemen toen er veel mis ging bij een order voor het slaan van 850 miljoen Chileense pesos.

"De order was te groot, bij het transport ging veel fout en de boetes die KNM moest betalen waren enorm hoog", zegt Ruud van Hoek van de firma Boer & Croon Corporate Finance, die voor de staat de verkoop van KNM regelde. Door het Chileense debacle kwam KNM diep in de rode cijfers terecht.

Daarnaast was er, zegt Van Hoek, sprake van mismanagement en ging er boekhoudkundig het nodige mis. Dat de vraag naar contant geld afneemt, deed het bedrijf ook geen goed. Over 2013 maakte het voormalige 's Rijks Munt op een omzet van 42,7 miljoen euro nog bijna 1 miljoen winst.

undefined

Reorganisatie

KNM slaat in Utrecht munten die in Nederland circuleren, vooral muntjes van 5, 10 en 20 cent, maar ook euro's en 2-euromunten. Daarnaast maakt het bedrijf munten voor landen zoals Malta en Luxemburg, die geen eigen muntbedrijf hebben. Ook maakt KNM herdenkingsmunten, penningen en dukaten.

Sinds een recente reorganisatie werken er nog zo'n negentig mensen bij het bedrijf. Volgens Van Hoek is de Munt, dat vorig jaar een nieuwe bestuursvoorzitter kreeg, inmiddels weer 'licht winstgevend'. Dat komt vooral doordat de staat KNM een schuld van circa 17 miljoen euro kwijtschold.

De nieuwe eigenaar betaalt 0,68 miljoen euro voor KNM. De verkoop van het momumentale pand levert netto 1,7 miljoen op. Daarmee lost KNM een schuld aan de staat af (1,2 miljoen) en betaalt zij de staat een dividend van 0,5 miljoen. KNM blijft voorlopig in het pand zitten, als huurder.

De nieuwe eigenaar, Heylen, gaat op zoek naar een nieuwe locatie om munten te slaan. Het oude pand is daarvoor niet meer geschikt, vindt Heylen. KNM zal, zo is afgesproken, nog tot 2019 de Nederlandse euromunten slaan. Het huidige contract, dat tot 2017 loopt, is met twee jaar verlengd. Na 2019 moet KNM met andere bedrijven concurreren om die opdracht te verkrijgen.

Groep Heylen, gevestigd in Herenthals, investeert in bedrijven en gebouwen. Heylen bezit een paar bedrijven die tokens, munten voor machines, herdenkingspenningen en rondellen (onbewerkte muntplaatjes, zonder kop en munt) maken.

Met KNM erbij wil Heylen zich ontwikkelen tot 'het meest competente munthuis voor kleine en middelgrote landen", zei bestuursvoorzitter Didier Clerx gisteren. Hij hoopt vooral op opdrachten uit landen zonder eigen munthuis of landen die hun munthuis opheffen.

Volgens Van Hoek kan KNM nieuwe opdrachten goed gebruiken. Het orderboek heeft flink te lijden gehad van alle financiële perikelen na het Chili-debacle en de onzekerheid over de nieuwe eigenaar.

undefined

Staatsbedrijf werd in 1994 zelfstandig

De geschiedenis van Koninklijke Nederlandse Munt gaat terug tot 1567, toen Utrecht een munthuis kreeg aan de Oude Gracht. Hier werden provinciale munten geslagen. In 1806 werd besloten de provinciale muntbedrijven te vervangen door een nationaal muntbedrijf. Het Utrechtse munthuis kreeg die taak en heette vanaf 1814 's Rijks Munt.

Het bedrijf kwam in 1902 onder het beheer van het ministerie van financiën en kreeg in 1912 de status van staatsbedrijf. Dat bleef het tot 1994 toen het werd verzelfstandigd.

KNM had het vooral na de eeuwwisseling, toen de euro werd ingevoerd, druk. In 2000 sloeg het 981 miljoen euromunten, in 2001 zelfs ruim 1 miljard. Daarna werd het rustiger. De afschaffing van de munten van 1 en 2 cent was een flinke tegenvaller voor het bedrijf. In 2012 produceerde KNM 16,1 miljoen euromunten, in 2013 74 miljoen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden