Nederlandse 'mr Bluetooth' in Hall of Fame van uitvinders

Historische verwijzing van technologiebedrijf Intel naar de naam van Bluetooth, een verwijzing naar de oude Zweedse koning Harald Blåtand. Beeld Wikimedia Commons

Jaap Haartsen (52) uit het Overijsselse Hardenberg was zijn tijd ver vooruit, toen hij in 1994 in opdracht van elektronicaconcern Ericsson een manier bedacht om een telefoon met een ander apparaat te laten communiceren. De uitvinding werd Bluetooth genoemd, het succes bleek ongekend: de toepassing zit nu in drie miljard apparaten. Reden genoeg voor de Amerikanen om Haartsen aan te merken als een van de grootste uitvinders ooit.

De electrotechnicus Haartsen wordt op 12 mei officieel toegelaten tot de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame. Vanaf dan kan Haartsen in een adem worden genoemd met Nicola Tesla, Thomas Edison en Henry Ford. En met nog vijfhonderd andere uitvinders die volgens de Amerikanen de samenleving hebben veranderd.

Het organisatiecomité kondigde eind januari al aan dat Haartsen een plek kreeg tussen de grote uitvinders op aarde. Het nieuws werd vandaag nieuw leven ingeblazen door een groot interview in de Volkskrant. Dat hij geëerd wordt vervult hem met trots, zegt hij tegen de krant. "Dat is het. Ik mag graag alles een beetje relativeren."

Haartsen had nooit gedacht dat Bluetooth de wereld zo op zijn kop zou zetten, zei hij in januari op de site van zijn huidige werkgever, het Amerikaanse bedrijf Plantronics. "Bluetooth was bedoeld als toegevoegde waarde voor bestaande mobiele producten. Zelfs niet in mijn dromen had ik gedacht dat deze toepassing de wijze waarop we met technologie omgaan in zo'n korte tijd fundamenteel kon veranderen."

Wie staan er in de Hall of Fame?
Met zijn 52 jaar is Haartsen de jongste uitvinder die een plek krijgt in de Amerikaanse Hall of Fame. Hij komt terecht in een rijtje van grote namen. Thomas Edison bijvoorbeeld, uitvinder van de gloeilamp. Of Henry Ford, van het automerk, en Samuel Morse, die de telegraaf bedacht.

In de Hall of Fame staan grote namen, onder wie Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp. Beeld REUTERS

Toch is Bluetooth zeker niet klein gebleven. De techniek zorgt ervoor dat twee apparaten een draadloze verbinding met elkaar kunnen krijgen. Deze toepassing kan op veel manieren worden gebruikt. Voor het zenden van foto's bijvoorbeeld, of wanneer iemand draadloos wil bellen in de auto. De verwachting is dat in 2018 ruim tien miljard apparaten met Bluetooth kunnen werken.

Haartsen bedacht de techniek in opdracht van het Zweedse Ericsson. In 1997 vroeg hij het eerste patent aan voor de uitvinding, die als werktitel Bluetooth had gekregen toen een Amerikaanse delegatie de naam van de oude Zweedse koning Harald Blåtand (Blauwtand) verbasterde. Daarna hiep hij mee het product te verbeteren, en in de markt te zetten.

Haartsen wordt over een maand op een officiële gelegenheid in Washington welkom geheten. De Nederlander is in goed gezelschap: ook de in Japan geboren Amerikaanse natuurkundige Shuji Nakamura, die vorig jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde won, krijgt dan een ereplek in de Hall of Fame.

Andere uitvinders in de Hall of Fame:
(De hele lijst is hier of hier te vinden)

Arthur Fry (1931). Hij is bekend van de vaak gebruikte post-its.

Theophilus Van Kannel (1841-1919). Hij werd bekend door zijn concept voor een draaideur.

Douglas Engelbart (1925-2013). Hij verzon de computermuis.

Joseph Glidden (1813-1906). Hij bedacht het prikkeldraad.

En tot slot, leuk voor ons Nederlanders: Thomas R. Pickering (1831-1895). Hij was de uitvinder van de Velopicede, heden ten dage beter bekend als de voorloper van: de fiets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden