Nederlandse moskeeën sluiten deuren tijdens gebed na aanslag Quebec

Bij de aanslag tijdens het avondgebed in de moskee in Quebec vielen zes doden. Beeld EPA
Bij de aanslag tijdens het avondgebed in de moskee in Quebec vielen zes doden.Beeld EPA

Vier grote moskeeën in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben besloten voorlopig de deuren te sluiten tijdens alle gezamenlijke gebedsmomenten. De moskeeën maken zich ernstige zorgen over de veiligheid van hun bezoekers na de aanslag op een moskee in het Canadese Quebec.

Het gaat om de As-Soennah Moskee in Den Haag, de Essalammoskee in Rotterdam, de Blauwe Moskee in Amsterdam en Moskee Omar Al Farouq in Utrecht. Een woordvoerder spreekt van een rigoureuze maatregel, omdat de gebedshuizen juist altijd open willen staan voor iedereen.

De moskeebesturen hebben vandaag gezamenlijk spoedberaad gevoerd, waarop ze tot de veiligheidsmaatregel hebben besloten. "Genadeloze daden zoals in Quebec dragen bij aan de toenemende moslimhaat wereldwijd", stellen de besturen in een verklaring. "De moskee is een open gebouw dat eenieder op elk moment van de dag kan betreden en zijn/haar rust moet kunnen vinden. Wij betreuren het daarom ten zeerste dat wij deze rigoureuze veiligheidsmaatregel moeten nemen.''

De Blauwe Moskee hangt verder maandag camera's op, liet een woordvoerder weten. Bij diverse gebedshuizen werden al eerder beveiligers ingezet. Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) sprak zijn bezorgdheid uit over de veiligheid van Nederlandse moskeeën.

Niet alleen in Nederland worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. De politie van New York houdt extra patrouilles bij moskeeën en andere gebedshuizen. Burgemeester Bill de Blasio liet moslims in New York weten dat de stad hen zal beschermen.

'Twee verdachten'

Bij de aanslag op de Canadese moskee in Quebec vielen vannacht zes doden en acht gewonden. De slachtoffers zijn volgens The Globe and Mail tussen de 35 en 70 jaar. De daders openden het vuur op bezoekers tijdens het avondgebed.

Volgens Radio Canada studeerden de twee vermoedelijke daders in die stad aan de Laval-universiteit. Het medium baseert zich op bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek. Beide verdachten zijn inwoners van Quebec, één van hen zou van Marokkaanse afkomst zijn.

Een van de verdachten werd voor de moskee gearresteerd. De ander wist in eerste instantie met een auto te ontkomen, maar meldde zich later bij de politie. In de auto zou ten minste één wapen zijn gevonden. Ook de woning van een van de verdachten werd doorzocht.

Over het motief van de daders is nog niets bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden