Nederlandse militairen inspecteren 'toevallig' Russische grensregio

Russische soldaten staan naast hun tanks in Kamensk-Shaktinsky, in de regio Rostov (augustus 2014)Beeld REUTERS

Twee Nederlandse militairen inspecteren deze week wat het Russische leger doet in Rostov, een Russische regio die grenst aan Oekraïne. OVSE-lidstaten inspecteren elkaar geregeld in het kader van onderlinge transparantie, maar de keuze voor deze regio, niet ver van de frontlinie van de oorlog in Oekraïne, is opvallend. Maar volgens het ministerie van defensie is het puur toeval.

"Eigenlijk is het niets bijzonders", stelt een voorlichter van het Nederlandse ministerie van defensie. "Dit zijn reguliere inspecties die onderdeel zijn van internationale afspraken. Ik snap de link met de oorlog in Oekraïne, maar dit staat hier echt los van. Deze inspectie is al veel eerder gepland en aangevraagd. De missies zijn volstrekte routine."

Onderling vertrouwen
De inspecties vormen een onderdeel van het Weens document, een verzameling maatregelen die het onderlinge vertrouwen moet bevorderen tussen de 57 lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE). Alle deelnemende lidstaten houden elkaar op de hoogte van hun wapens, hun militair personeel en hun activiteiten.

Ieder jaar nemen inspecteurs een kijkje bij andere landen. Zo kreeg Nederland in 2013 bezoek van Russische inspecteurs. Zij kregen onder meer een rondleiding op de kazerne in Oirschot en woonden trainingen bij van Nederlandse militairen.

'Rusland helpt seperatisten vanuit Rostov'
Nederland koos ervoor om de regio Rostov te inspecteren. Vorig jaar liet het Kremlin al weten dat hier achttienduizend militairen deelnamen aan een oefening. Kiev, de Verenigde Staten en de Europese Unie dachten toen dat de militairen daar waren gestationeerd om de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne te helpen en bewapenen.

Inspectie onder begeleiding

De twee Nederlandse inspecteurs, die in Rusland vergezeld worden door twee gastinspecteurs uit andere OVSE-landen, zullen tijdens hun vierdaagse bezoek niet op eigen houtje door Rostov trekken. "Het bezoek vindt plaats met toestemming van de Russische federatie en de inspecteurs zullen ook worden opgevangen", legt de woordvoerder uit.

Derde inspectie in maand
De inspectie is al de derde in een maand tijd. Vorige week inspecteerde het Oekraïense leger Rostov en tijdens het bezoek van de Nederlanders is er ook een Turkse delegatie op visite. Rusland heeft daarmee haar jaarlijkse quotum al binnen, want ieder land moet ieder jaar drie inspecties toestaan. Meer mag ook, als het land daar vrijwillig toestemming voor geeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden