Nederlandse militairen gaan vaker in gevecht met taliban

Nederlandse gevechtseenheden gaan de taliban actief hinderen door minder voorspelbaar op te treden. Een soort koekje van eigen deeg.

De Nederlandse battle group in de Afghaanse provincie Uruzgan stapt nog deze maand over op een andere strategie. Die zal naar verwachting tot meer gevechten met strijdgroepen leiden.

Alle militairen van de gevechtseenheid gaan dag en nacht de provincie in om verplaatsingen en samenkomsten van strijdgroepen zoals taliban en al-Kaida te hinderen en zo mogelijk te verstoren. „Door beweeglijker op te treden, gaan we die groepen irriteren. Ik verwacht dat ze daarop gaan reageren en dat we meer gevechtscontacten zullen hebben. We willen laten zien dat de strijdgroepen niet de sterkste zijn”, zegt luitenant-kolonel Rob Querido, commandant van de battle group, in een gesprek met Trouw.

De afgelopen maanden bleek het niet mogelijk om de militaire invloedssfeer buiten de plaatsen Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora uit te breiden. De zogeheten inktvlek-strategie, het gestaag uitbreiden van gebiedscontrole, kwam tot stilstand. Dat is vooral te wijten aan het uitblijven van voldoende Afghaanse militairen en politieagenten. Die zouden de ‘veroverde’ gebieden moeten beveiligen, zodat Nederlandse troepen verder de provincie in kunnen.

Nu dat niet lukt, gaat de gevechtseenheid volgens het ‘amoebemodel’ werken. Een amoebe, een eencellig diertje, verandert steeds van vorm en dat is wat de Nederlandse eenheid ook wil gaan doen. Dan eens hier opduiken, dan weer daar, steeds met als doel strijdgroepen hinderlijk in de weg te zitten en uiteindelijk te verjagen.

Querido: „Dat is de kern van counter-insurgency: vijandelijke groepen het initiatief en de vrijheid van verplaatsen ontnemen. We willen permanent in meerdere gebieden aanwezig zijn, midden tussen de Afghaanse bevolking.” Die klaagt nu dat de Nederlandse troepen maar af en toe langs komen, waardoor strijdgroepen een groot deel van de tijd vrij spel hebben.

Querido: „Als we niet oppassen, krijgen deze groepen nog meer gebied in handen.” Door het amoebemodel verandert ook het zwaartepunt van de militaire missie in Uruzgan. Tot nu toe bepaalde het Provinciaal reconstructieteam (PRT) waar patrouilles heen gingen. Dat wordt precies andersom. „Het PRT moet bij ons aansluiten en wederopbouw plegen in de plaatsen die wij aandoen.”

Querido wijst kritiek op het volgens andere landen te voorzichtige optreden van zijn gevechtseenheid af. In de aangrenzende provincies Helmand en Kandahar hebben het Britse en Canadese leger elk al meer dan vijftig militairen verloren. Querido: „Mensen roepen maar wat. Het is absoluut niet terecht om ons optreden af te meten aan het aantal slachtoffers. Misschien doen we het wel anders, maar dat wil niet zeggen dat we conflicten uit de weg gaan. De battle group is bereid elk gevaar te lopen en zonodig het gevecht aan te gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden