Nederlandse militairen gaan taliban vaker hinderen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse militairen in Uruzgan stappen deze maand over op een andere strategie. Ze gaan proberen verplaatsingen en samenkomsten van de taliban en andere strijdgroepen te hinderen en te verstoren.

Luitenant-kolonel Rob Querido, commandant van de Nederlandse battle group die de veiligheid voor de wederopbouwwerkzaamheden moet garanderen, heeft dat maandag gezegd in een vraaggesprek met Trouw.

,,Door beweeglijker op te treden gaan we die groepen irriteren. Ik verwacht dat ze daarop gaan reageren en dat we meer gevechtscontacten zullen hebben. We willen laten zien dat de strijdgroepen niet de sterkste zijn.''

Wederopbouw

De afgelopen maanden bleek het voor de Nederlandse gevechtseenheid niet mogelijk om de militaire invloedssfeer buiten grote plaatsen als Tarin Kowt uit te breiden. Daarom schakelt die nu over op het zogenoemde amoebemodel, genoemd naar een eencellig diertje dat steeds van vorm verandert. Querido wil door dan eens hier en dan weer daar op te duiken, de vijandelijke groepen het initiatief en de vrijheid van verplaatsen ontnemen.

Tot nu toe was de battle group er vooral om het provinciaal reconstructieteam (PRT) te beschermen dat de wederopbouwwerkzaamheden uitvoert. Nu moet het PRT zich bij de battlegroup aansluiten en wederopbouw plegen in de plaatsen die de battle group aandoet, vertelde Querido.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden