Nederlandse militair omgekomen in Uruzgan

De 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt van het korps commandotroepen uit Roosendaal is om het leven gekomen in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hij sneuvelde zondag rond 11.00 uur lokale tijd bij een vuurgevecht. ( ANP)Beeld ANP

Onder de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan is opnieuw een dode gevallen. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm maakte dat zondagavond in Den Haag bekend.

Het slachtoffer is de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt van het korps commandotroepen uit Roosendaal. Hij sneuvelde zondag rond 11.00 uur lokale tijd bij een vuurgevecht met vijandige troepen in de omgeving van Deh Rawod. Hij is als gevolg van schotverwondingen overleden.

Van de Rijdt, wiens woonplaats vooralsnog niet bekend is, is de twintigste Nederlandse dode sinds het begin van de missie in Afghanistan in 2006. Hij is de eerste Nederlandse commando die in Afghanistan omkomt. Van de Rijdt behoorde tot de zogenoemde Task Force 55 die ongeveer zeventig man sterk is, voor het merendeel bestaande uit commando's en daarnaast mariniers.

Van Uhm plaatste de operaties van de eenheid van Van de Rijdt in het licht van de recente Afghaanse verkiezingen. Door die verkiezingen en de extra troepen van de internationale troepenmacht ISAF die zijn ontplooid, is het naar zijn zeggen in het hele zuiden van het land extra onrustig geweest. Door die extra inzet is ISAF samen met de Afghaanse autoriteiten „nu in staat in bevolkte gebieden, waar we voorheen geen invloed hadden, permanente invloed te houden”. Door die operaties in de buurprovincies is wel de druk aan de randen van de Nederlandse „invloedsgebieden” toegenomen. De Task Force 55 opereert daar, aldus Van Uhm. Er worden vanuit de randgebieden daarvan aanslagen voorbereid. Vorige week zondag nog heeft de taskforce er samen met Australische collega's een grote hoeveelheid materiaal voor bermbommen opgespoord en vernietigd, aldus de commandant.

Op de website van het ministerie van Defensie is een condoleanceregister geopend voor de omgekomen korporaal Kevin van de Rijdt.

Op de pagina schrijven Defensieminister Eimert van Middelkoop, staatssecretaris Jack de Vries en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm: „Het verlies van korporaal Kevin van de Rijdt raakt ons diep. Wij leven intens mee met zijn nabestaanden en collega's. Kevin van de Rijdt heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor een betere toekomst voor Afghanistan. Hij verrichtte een zeer zware taak. Wij hebben diep respect voor hem. Wij wensen zijn vriendin, familie, vrienden en collega's heel veel sterkte toe dit verschrikkelijke verlies te dragen.”

Sinds het begin van de missie in Afghanistan in 2006 zijn twintig Nederlandse militairen om het leven gekomen. Van hen sneuvelden er zestien in Uruzgan.

Een chronologisch overzicht.

- 26 juli 2006: Luitenant-kolonel Jan Twist (47) van de luchtmacht en sergeant Bart van Boxtel (29) van de landmacht komen om bij een helikopterongeluk in de provincie Paktia.

- 31 augustus 2006: De 29-jarige piloot Michael Donkervoort van een F-16 komt om het leven als zijn toestel neerstort. Defensie gaat uit van een ongeluk.

- 11 oktober 2006: Een Nederlandse sergeant berooft zich van het leven met zijn dienstwapen.

- 6 april 2007: De 33-jarige sergeant der eerste klasse Robert Donkers overlijdt door een ongeval met een Patria-pantservoertuig.

- 20 april 2007: Korporaal Cor Strik (21) komt om het leven door een bermbom. Het is de eerste Nederlandse dode in Afghanistan door oorlogsgeweld.

- 15 juni 2007: De soldaat der eerste klasse Timo Smeehuijzen (20) komt om door een autobom in Tarin Kowt. Vijf Afghaanse kinderen vinden de dood.

- 18 juni 2007: De 44-jarige sergeant-majoor Jos Leunissen komt om het leven door een ongeluk tijdens gevechtshandelingen in de buurt van Chora in de provincie Uruzgan.

- 12 juli 2007: De 24-jarige eerste luitenant Tom Krist overlijdt in Utrecht aan de gevolgen van een aanslag in Deh Rawod. Zeventien Afghanen overleefden de aanslag ook niet.

- 26 augustus 2007: De 30-jarige sergeant M.R. Rosier uit Sint Annaparochie komt om bij de ontploffing van een zelfgemaakte bermbom.

- 20 september 2007: De 20-jarige soldaat eerste klasse Tim Hoogland sneuvelt ten noorden van de Nederlandse basis in Deh Rawod in een vuurgevecht.

- 3 november 2007: De 21-jarige korporaal Ronald Groen sneuvelt bij de patrouillepost Poentjak. Hij zat in een gepantserd voertuig dat op een bermbom reed.

- 13 januari 2008: De 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema komen om door eigen vuur tijdens een gevecht in de buurt van de Nederlandse basis bij Deh Rawod.

- 18 april 2008: De 23-jarige eerste luitenant Dennis van Uhm, zoon van de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, en de 22-jarige soldaat eerste klasse Mark Schouwink komen om het leven door een bermbom nabij Kamp Holland.

- 7 september 2008: De 21-jarige soldaat eerste klasse Jos ten Brinke komt om het leven door een bermbom. De aanslag gebeurt niet ver van de patrouillebasis Qudus in de Baluchi-vallei.

- 19 december 2008: De 24-jarige sergeant Mark Weijdt komt om tijdens een vuurgevecht. Vermoedelijk stapte hij op een bermbom.

- 6 april 2009: Soldaat der eerste klasse Azdin Chadli (20) komt om het leven door een raketaanval op de basis Kamp Holland.

- 6 september 2009: De 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt van het korps commandotroepen uit Roosendaal sneuvelt bij een vuurgevecht.

.

(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden