Nederlandse militair omgekomen in Uruzgan

Commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm maakt bekend dat de 25-jarige korporaal der eerste klasse Luc Janzen is gesneuveld. ( ANP)

Bij een aanslag met een bermbom in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn zaterdag drie doden gevallen, onder wie een Nederlandse militair. Vier Nederlandse militairen raakten gewond, van wie twee zwaar. De commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maakte dat zaterdag in Den Haag bekend.

De gesneuvelde Nederlandse militair is de 25-jarige korporaal der eerste klasse Luc Janzen. Hij behoorde tot het 42e pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers, gelegerd in Oirschot. Ook een Franse militair en een Afghaanse tolk kwamen om. De aanslag gebeurde rond 13.00 uur lokale tijd bij het plaatsje Deh Rawod. Een Frans-Afghaanse eenheid stuitte op een zogeheten geïmproviseerd explosief (IED), waarna de hulp van Nederlanders werd ingeroepen. Die slaagden erin het explosief te ruimen. Daarna reed het Nederlandse voertuig van het type Mercedes Benz echter op een andere IED.

Sinds het begin van de missie in Afghanistan in 2006 zijn er 24 Nederlandse militairen om het leven gekomen. Alle militairen die zaterdag gewond zijn geraakt, zijn stabiel. De families van de slachtoffers zijn geïnformeerd. Drie van de gewonde militairen zijn net als Janzen ’Limburgse Jagers', de vierde gewonde is van het 12e infanteriebataljon van het regiment Van Heutsz in Schaarsbergen.

Van Uhm betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van Janzen en de Afghaanse en Franse families. Ook wenste hij hen, de gewonde militairen, hun families en de collega's van de Task Force Uruzgan „alle sterkte in deze moeilijke tijd”. Bedrijfsmaatschappelijk werkers zullen de getroffen Nederlandse families waar mogelijk bijstaan.

De generaal wees erop dat de tegenstander in Afghanistan in dit jaargetijde meer geïmproviseerde explosieven plaatst om de patrouillerende militairen en burgers in hun bewegingsvrijheid te hinderen. „Het is ook vrijwel het enige wapen dat wordt ingezet”, zei hij. Samen met de Afghaanse overheid wordt er volgens Van Uhm alles aan gedaan om deze dreiging zo veel mogelijk weg te nemen. De militairen hebben zich volgens hem ruim van te voren voorbereid op de verhoogde activiteit van de tegenstanders.

„De inzet van de Nederlandse militairen blijft erop gericht dat er een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking wordt opgebouwd. Afghanistan mag niet meer afglijden naar een vrijplaats voor terrorisme”, stelde de commandant der strijdkrachten.

Commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm zaterdag tijdens een persverklaring in Den Haag. ( ANP)Beeld ANP
De 25-jarige omgekomen korporaal der eerste klasse Luc Janzen. ( ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden