Nederlandse militair gedood door bermbom

tarin kowt - – Militairen van Task Force Uruzgan hebben gisteren op de basis Tarin Kowt in Afghanistan afscheid genomen van korporaal der eerste klasse Luc Janzen.

De 25-jarige militair sneuvelde zaterdag door een bermbom. Een Franse kapitein en een Afghaanse tolk stierven eveneens als gevolg van het explosief.

Het lichaam van korporaal Janzen wordt later deze week overgebracht naar Nederland. De afscheidsdienst in de Apache-onderhoudshangar op Kamp Holland werd bijgewoond door Nederlanders, Australiërs, Slowaken, Singaporezen, Amerikanen, Afghanen, Fransen, militairen en burgermedewerkers van Task Force Uruzgan, aldus het ministerie van defensie.

De commandant van de 42 NLD Battle Group Limburgse Jagers, luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg, sprak tijdens de afscheidsdienst: „Luc, een goed gevoel en trots heb ik nu alleen omdat ik zie hoe je maten, maar ook alle anderen zich inspannen om dit afscheid zo waardig als mogelijk te maken. Voor de rest heb ik een leeg gevoel. Leeg omdat we in jou een fantastische maat hebben verloren, maar ook omdat ik besef dat je thuisfront nog veel meer heeft verloren.” Na de afscheidsdienst begeleidde het peloton van Luc Janzen de kist naar het vliegveld, meldde Defensie.

„De stoet werd voorafgegaan door een Canadese doedelzakspeler. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland vormden honderden Nederlandse, Australische, Amerikaanse en Afghaanse militairen een erehaag. Bij de twee Chinookhelikopters die gereed stonden, vuurden de artilleristen met hun pantserhouwitser twee saluutschoten af. Vlak voor het moment waarop de kist de Chinook werd binnengedragen, vlogen drie Apachehelikopters van de Nederlandse Air Task Force een missing man formatie over de aangetreden militairen. Samen met zijn peloton en onder escorte van drie Apachehelikopters vlogen ze terug naar Deh Rawod. Vanaf daar volgde de reis naar Kandahar Air Field.

Janzen is de 24ste Nederlander die tijdens de missie in Afghanistan is omgekomen. In april sneuvelden twee mariniers door een geïmproviseerd explosief. In het voorjaar zijn anti-westerse strijdtroepen in Afghanistan actiever in het plaatsen van explosieven. Ze willen de militairen afschrikken om hun opiumoogst te beschermen. De Nederlandse missie in Uruzgan loopt in augustus af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden