Nederlandse met xtc gesnapt in Indonesië

JAKARTA - In Indonesië is afgelopen vrijdag een Nederlands meisje op het internationale vliegveld van Jakarta gearresteerd met 4000 xtc-pillen in haar koffer. Het meisje riskeert de doodstraf. In Indonesië staan strenge straffen op verdovende middelen, waar xtc ook onder valt.

De advocaat van de 20-jarige Sybil Y. uit Rotterdam beweert dat ze niet toerekeningsvatbaar is. Vanwege familieproblemen zou ze enige tijd in een psychatrisch ziekenhuis zijn verpleegd.

,,Ze is van Turkse komaf en is nauwelijks opgeleid'', concludeert rechercheur Guntur, die haar verschillende malen ondervroeg. Ze heeft moeite met lezen en schrijven. Sybil vertelde hem dat ze nooit naar school is geweest. Ze werkte als serveerster in een bar in Rotterdam.

,,Wil je een dagje winkelen in Jakarta?'', moet een vertegenwoordiger van een drugssyndicaat haar in de kroeg in Nederland hebben voorgesteld. ,,In ruil daarvoor neem jij een pakketje voor ons mee. Je krijgt een open ticket.'' ,,Maar gaat er dan geen trein naar Jakarta?'', moet Sybil vervolgens hebben gevraagd.

Bij het elektronisch doorlichten van de koffers op het internationale vliegveld ontdekte de narcoticabrigade afgelopen vrijdagmiddag een verdacht pakketje in de koffer van de Nederlandse. Rechercheurs lieten haar eerst de koffer van de bagageband halen. Daarna werd ze gearresteerd.

In een politiecel in de hoofdstad Jakarta zit Sybil nu in voorarrest. Een rechtbank in de satellietstad Tangerang, waar het internationale vliegveld ondervalt, zal haar berechten. Volgens rechercheur Guntur is de kans erg groot dat ze de doodstraf krijgt. Iedere buitenlander die tot nu toe voor deze rechtbank verscheen kreeg de doodstraf opgelegd. Haar landgenoot de Nederlander Ang Kiem Soei ging haar voor. Twee weken geleden werd hij ook in hoger beroep tot de doodstraf veroordeeld.

Sybil zou alleen de doodstraf kunnen ontlopen als ze ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. De komende dagen zal een team van psychiaters en psychologen Sybil onderzoeken. Mocht ze geestelijk ziek zijn, dan moet ze volgens de Indonesische wet worden vrijgelaten.

Maar rechercheur Gunter gelooft op voorhand niet dat Sybil psychische problemen heeft. ,,Ze kan praten, wandelen, communiceren en ze wist dat ze naar Jakarta ging.'' Hij is niet van plan het beleid te versoepelen, uit angst dat meer vrouwelijke drugskoeriers Sybils voorbeeld zullen volgen.

Daarnaast zijn verdovende middelen momenteel een zeer politiek gevoelig onderwerp in Indonesië. Volgens de publieke opinie zijn buitenlanders verantwoordelijk voor het stijgende drugsgebruik onder jongeren. Zij voeren de drugs immers in. President Megawati herhaalde vorige week opnieuw dat ze eist dat de doodstraf wordt voltrokken.

Rechercheur Gunter noemt de zaak van Sybil wel een zielig geval. ,,Ze is ingehuurd door een drugssyndicaat dat vanuit Nederland nauw met Indonesiërs samenwerkt. Toen we haar arresteerden had ze nauwelijks geld op zak. Haar beloning was een open ticket naar Jakarta.''

Volgens de rechercheur is er sinds haar arrestatie geen contact met haar vrienden of familie in Nederland geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden