Nederlandse meisjes vooral in hotels uitgebuit

Mensenhandel-expert Van Buren: Kans op herkenning is daar veel kleiner

Een zestienjarig meisje valt in de klauwen van een verkeerde jongen. Een loverboy. De jongen die zegt haar vriendje te zijn, dwingt haar tot seks met zeker vijftig onbekende mannen in een gehuurde hotelkamer in het centrum van Valkenburg. Tot de politie binnenvalt. Nu is het meisje bevrijd en zit de 21-jarige loverboy vast.

Wat rest, zijn heel veel vragen. Bijvoorbeeld: zijn er in Nederland meer minderjarige slachtoffers zoals dit meisje? En ook: hoe vaak loopt het OM tegen een zaak zoals deze aan?

Bas de Visser, werkzaam bij Coördinatiecentrum voor MensenHandel (CoMensha), weet niet onder welke omstandigheden en met hoeveel mannen de loverboy-slachtoffers seks hebben. "We stellen die vraag niet", zegt De Visser. Volgens hem schommelt het aantal slachtoffers in Nederland de laatste drie jaar tussen de 200 en 275 slachtoffers.

Ineke van Buren van Fier - Centrum Kinderhandel Mensenhandel - heeft wel zicht op de omstandigheden waaronder slachtoffers gedwongen worden tot seks.

"Soms heeft een meisje seks met tien verschillende mannen en soms met meer dan vijftig", zegt Van Buren. Volgens de projectleidster van Fier meldden zich afgelopen jaar bij Asja, de crisisopvang voor slachtoffers van loverboys en mensenhandel, ruim dertig meisjes met verhalen die doen denken aan de Zuid-Limburgse zaak.

Het zijn kwetsbare meisjes, veelal afkomstig uit gebroken gezinnen waarvan ouder of kind (of beide) een lichte verstandelijke beperking heeft. Gezinnen bovendien, waarin het gezag vaak ontbreekt, en waar het meisje 'hunkert naar erkenning'. Die erkenning hoopt het meisje te vinden bij de loverboy, maar die ziet haar als een inkomstenbron.

Het type prostitutie verschilt per meisje. De meisjes van buitenlandse komaf komen vaak achter de ramen terecht. Nederlandse meisjes worden op hotelkamers of in achterkamertjes geëxploiteerd, aldus Van Buren. "Daardoor is de kans op herkenning veel kleiner."

Die illegale hotelprostitutie is volgens Van Buren überhaupt een groeiend probleem. "Het beleid van de Nederlandse overheid richt zich vooral op raamprostitutie. Terwijl bij legale prostitutie de raamexploitant verantwoordelijk is om misstanden tegen te gaan, ligt dat bij hotelprostitutie veel ingewikkelder. Daarnaast is het veel moeilijker om een goede zaak te hebben."

"De combinatie van bewijsmiddelin in deze zaak is uniek" zegt George Rasker de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie (parket Limburg). "Het is uitzonderlijk in een loverboyzaak dat op één plek zoveel bewijsmateriaal wordt aangetroffen."

De klant en het slachtoffer, pooier Armin A., een telefoon met een klantenbestand (driekwart Nederlanders en de rest Belgen en Duitsers), de tien tot twintig gebruikte condooms aangetroffen in een prullenbak, het bewijs liegt er niet om.

En dus zal de politie de komende weken nodig hebben om de zaak volledig uit te pluizen. Daarna worden de vijftig verdachten - ze riskeren een gevangenisstraf van minimaal vier jaar - aangehouden. Een aantal mannen heeft zich inmiddels zelf gemeld, zegt Rasker. Wie deze mannen zijn, is nog niet bekend.

Of vrijwillig melden strafvermindering oplevert weet Rasker niet. "Maar", voegt hij toe, "waar ruimte is voor berouw, is ook ruimte voor vergeving."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden