Vincent wil Zon

Nederlandse megamolen mooi klein voor Hollandse kust

Schets van turbines van Mega Windforce op zee. Typerend is de open ring in plaats van een centrale as.Beeld Mega Windforce

Een windmolen die stroom levert voor minder dan drie cent per kiloWattuur. En die ook nog eens per jaar evenveel stroom levert als een pakweg 200 meter hoge 'gewone' turbine maar een stuk kleiner is. Een idee voor de omstreden windparken voor de Hollandse kust?

Het is nota bene een Nederlandse startup die misschien de gulden middenweg in de aanbieding heeft voor het probleem van de gigantische windmolens die de overheid voor de kust wil plaatsen. De molens zijn nodig om aan onze duurzame energieafspraken te voldoen. Maar met hun hoogte van 200 meter of meer gaan ze een hekwerk vormen waarmee de oneindigheid die de zee ons laat ervaren, verleden tijd wordt.

Kleiner
Vorige week schreef ik hier over een tijdelijk experiment met drijvende molens, waarna eventueel een vast windpark van kleinere Hollandse molens een compromis zou kunnen worden voor overheid en kustbewoners. De molen waarop ik doelde is die van Mega Windforce, een startup uit Winschoten die een heel eigen ontwerp voor windturbines heeft bedacht.

Nu is 'klein' eerlijk gezegd een relatief begrip. Een MWF-molen voor de kust zou nog altijd een tiphoogte van zo'n 135 meter krijgen. Maar dat is dan toch een derde minder hoog dan een standaardturbine met dezelfde stroomopbrengst.

Meer stroom per jaar
Het geheim van de molen schuilt in de ring die de centrale as vervangt, aldus Ton Bos, een van de initiatiefnemers van Mega Windforce. "De huidige windturbines hebben één heel krachtige generator, de onze heeft in de ring duizenden kleine generatortjes. Die kunnen afzonderlijk aan- en afgeschakeld worden. Gaat het harder waaien, dan schakelen we generatortjes bij. Die leveren dan meer energie."

Door dit in- en uitschakelen van generatortjes levert de molen al stroom vanaf windkracht 2 en kan zij blijven werken tot windkracht 12 of meer. De huidige turbines zijn geoptimaliseerd voor een beperkter windbereik. "Uit een bepaalde hoeveelheid wind halen we net zoveel stroom als een traditionele molen die voor die windsnelheid is gebouwd. Maar omdat onze molen bij tal van windsnelheden goed presteert, levert zij in een jaar veel meer stroom dan een traditionele turbine van hetzelfde formaat."

80 procent lichter
Als generatortjes worden bijgeschakeld, leveren die niet alleen extra stroom maar remmen ze door hun weerstand de molen ook af. Die draait daardoor altijd constant, en vrij langzaam, ook bij sterke wind. De krachten op rotorbladen en centrale ring blijven zodoende beperkt,
waardoor met lichtere materialen kan worden volstaan: carbon, de koolstofvezels waarvan bijvoorbeeld ook racefietsframes worden gemaakt. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het op zee minder onderhoud vergt.

3 cent per kWh
"Al met al is onze molen 80 procent lichter dan een huidige turbine met dezelfde stroomopbrengst", aldus Ton Bos. "En ze is een derde kleiner. Dat maakt de molen makkelijker te transporteren en te installeren. Wat de molen, en dus de stroom ervan, ook weer goedkoper maakt. Ongeveer de helft goedkoper. Drie cent per kiloWatttuur moet voor onze molen dan ook zeker haalbaar zijn."

Twee maanden geleden stond de wereld versteld van 5,45 cent per kWh. De prijs die bij een windpark voor de Zeeuwse kust is afgesproken, was een ongekend laagterecord. Een jaar eerder werd nog op het dubbele gerekend. En nu gaat Mega Windforce die 5,45 cent over een paar jaar dus nog eens bijna halveren. "Wij kunnen straks zonder subsidie elke concurrentie met gas- en kolenstroom aan", aldus een overtuigde Bos.

Prototype
Het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar volgens Bos is zijn theorie inmiddels door erkende deskundigen getoetst en goed bevonden. In Groningen wordt dit jaar op land een prototype gebouwd. Volgend jaar al moet blijken of de praktijk de theorie volgt. Dat lijkt me op tijd om de nieuwe Hollandse molen een plek te geven in een park voor de Hollandse kust.

In zijn weblog 'Vincent wil Zon' belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden