' Nederlandse medische wetenschap is top'

Hij werd groot in de Verenigde Staten, als consultant voor medicijnontwikkeling, maar Cees Wortel verlegt zijn thuisbasis naar Nederland.

Wortels onderneming, Clinquest Inc., neemt Clinical Trials Operations (CTO) over. Het is een huwelijk van twee dienstverleners in de farmaceutische sector. En hoewel de Verenigde Staten worden afgeschilderd als het walhalla voor dit soort hoogtechnologische bedrijven, wordt dit huwelijk gesloten in Amsterdam. Een bewuste keuze, zeggen Cees Wortel van Clinquest en Johan Kwaaitaal van CTO. Wortel: ''De Nederlandse wetenschap behoort op verscheidene medische terreinen tot de wereldtop. De kwaliteit van de universiteiten is hoog, de voorzieningen voor wetenschappelijk onderzoek zijn geweldig.'' Kwaaitaal: ''Bovendien is Europa, met name Oost-Europa, de beste plek voor klinisch onderzoek met nieuwe geneesmiddelen.'' De ontwikkeling van een geneesmiddel is een complex, lang en vooral kostbaar traject. De farmaceut die denkt een medicijn op het spoor te zijn, moet eerst in het lab aantonen dat het werkt en het vervolgens testen op dieren. Daarna moet hij verschillende stadia van klinisch onderzoek doorlopen om te zien of het ook bij mensen werkt en hoe ernstig de bijwerkingen zijn. En pas dan kan hij toestemming vragen om het medicijn op de markt te brengen.

De kosten van dat traject belopen gemiddeld 800 miljoen dollar. En het managen ervan is een vak apart, een vak waarin medische kennis wordt gecombineerd met kennis van wetgeving en markt. Wortel is er groot in geworden. De Nederlandse immunoloog vertrok vijftien jaar geleden naar de VS en boekte in zijn eerste baan daar al een kassucces.

Bij Centocor leidde Wortel de ontwikkeling van een medicijn tegen de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis. Het zou onder de naam Remicade een kaskraker worden.

Wortel werkte daarna nog voor enkele andere Amerikaanse farmaceuten en besloot acht jaar geleden voor zichzelf te beginnen. ''Clinquest is begonnen als een hobby. Er was in de farmaceutische sector vraag naar ontwikkelkennis. De wetenschap is bij farmaceuten doorgaans dik in orde, maar het ontbreekt vaak aan kennis van het ontwikkelproces van een geneesmiddel. Je hebt ook te maken met wetgeving die voortdurend verandert. Een voorbeeld: het is technisch mogelijk om een hersenscan te maken van iemand die bij volle bewustzijn is, om te zien hoe de hersenen op iets reageren. Dat kan leiden tot de plicht om na te gaan wat het nieuwe geneesmiddel dat je ontwikkelt in de hersenen doet. Hoe zet je zo'n onderzoek op, en wat kost dat?'' Bijna tegelijk met Wortel in de VS besloot Johan Kwaaitaal in het Brabantse Oss voor zichzelf te beginnen. De chemische analist startte CTO, dat klinisch onderzoek organiseert, uitvoert en analyseert in opdracht van farmaceuten. CTO deed veel onderzoeks-en rekenwerk voor Clinquest.

De huwelijkspartners vullen elkaar goed aan; samen kunnen ze farmaceuten begeleiden in het hele traject van idee tot marktbaar medicijn. Clinquest Group telt zeventig werknemers, veertig in Nederland en dertig in de VS. De omzet van de onderneming beloopt 12 miljoen dollar. Clinquest en CTO zagen hun omzetten de afgelopen tijd jaarlijks verdubbelen. Wortel en Kwaaitaal hopen dat tempo even vol te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden