Nederlandse mariniers banen zich een weg door de puinhopen van Haïti

Een verwoest strand nabij Les Cayes in het zuiden van Haïti. Beeld AFP

De schade op Haïti na orkaan Matthew is groot: ruim duizend mensen kwamen om, nog maar weinig huizen staan overeind en 1,4 miljoen inwoners van één van de armste landen ter wereld hebben hulp nodig. Gisteren arriveerden twee schepen van de Nederlandse marine om noodhulp te verlenen. Chef de Equipage Valeri Molenaar van de Zr.Ms. Holland vertelt hoe de missie eruitziet.

"Het redden van mensenlevens en het beperken van menselijk leed", zo omschrijft Molenaar zijn opdracht. In de praktijk houdt dat in dat de mariniers kisten met noodhulp brengen op plaatsen die over land niet bereikbaar zijn. In de kisten zit materiaal om putten te graven en tenten te bouwen, voedsel, medicijnen en watertabletten. Gisteren al werd de eerste lading goederen afgeleverd in Les Cayes, een havenstad in het zuiden van Haïti. Ook bezocht de bemanning een ziekenhuis waar enig reparatiewerk werd gedaan.

Kracht van de operatie
De komende dagen stomen de schepen op naar de echt afgelegen gebieden. "Dat is de kracht van de operatie: vanuit de zee landinwaarts", vertelt Molenaar. Het is de eerste keer dat hij meewerkt aan zo'n grootschalige operatie waarbij wordt samengewerkt met verschillende disciplines. "Er is van alles mee: landmacht, luchtmacht, medici, een mediateam."

Molenaar is vooral enthousiast over de samenwerking met zusterschip de Zr.Ms. Pelikaan: "Dat is een compact schip, maar wel heel compleet. Het kan grote ladingen goederen vervoeren en mensen huisvesten, maar heeft een beperkte diepgang en kan daarom beter onder de kust kruipen."

Kustlijn
Omdat de kustlijn door de storm behoorlijk is veranderd zijn er ook hydrografen mee: een team dat via opnames precies de wateren voor de kust in kaart kan brengen. "Tien dagen geleden waren hier nog vijftien meter hoge golven. Niemand weet hoe ondiep de wateren nu zijn en of er wrakken liggen."

De Nederlandse schepen zijn niet als enige actief in het rampgebied. Amerika, Venezuela, Frankrijk hebben ook schepen gestuurd. De Amerikanen voorzien de Nederlanders dagelijks van informatie. "Tot nu toe is bekend dat 80 procent van de huizen is omgewaaid. De mensen zijn hopeloos. Er is honger, gebrek aan water en er heerst cholera. Maar onze mensen zijn goed opgeleid en gemotiveerd om te helpen."

Naast het verlenen van noodhulp gaan de mariniers wegen herstellen zodat de afgelegen gebieden weer over land bereikbaar worden. Ook daarvoor is materieel aan boord, zoals shovels en vrachtwagens. "We zijn pas tevreden als we bij veel dorpen geweest zijn en de zaak weer kunnen overdragen aan de lokale en internationale hulporganisaties."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden