Nederlandse les slaat aan bij jonge Polen

rotterdam – De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) heeft bij wijze van proef vijfhonderd Polen een taalcursus aangeboden. De afgelopen zes maanden kregen ze op hun werkplek, na hun werk, twee uur per week les in de Nederlandse taal en cultuur.

In september evalueert de koepelorganisatie voor uitzendbureaus het experiment, maar het lijkt een succes. Negentig procent van de cursisten heeft de cursus afgerond. De cursus heeft hetzelfde niveau als de taalles op een inburgeringscursus.

De meeste Poolse arbeidskrachten spreken beperkt of geen Nederlands, blijkt uit diverse onderzoeken. En slechts een beperkt aantal volgt in de vrije tijd een taalcursus. Toch overweegt ten minste 40 procent van de in Nederland aanwezige 150.000 Polen zich definitief hier te vestigen. Minister Van der Laan (integratie) laat daarom uitzoeken of EU-burgers, net als andere immigranten, verplicht kunnen worden tot het volgen van een inburgeringscursus. Juridisch is dat echter zeer lastig, ontdekten zijn voorgangers al.

Volgens directeur Gerlof Roubos van de VIA is onder jonge ’MTV-Polen’ het animo groot voor de taaltraining op het werk. Ouderen lopen minder warm, omdat die verwachten naar Polen terug te zullen keren. De werkgevers oefenen wel druk uit om de cursus te volgen. De Poolse werknemers krijgen te horen dat wie de taal niet leert, niet kan blijven. De cursus (à 400 euro) wordt door de werkgevers betaald.

Bij de VIA zijn uitzendbureaus aangesloten die buitenlandse arbeidskrachten inzetten. Vorig jaar stelden ze vijftigduizend Polen in Nederland te werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden