Nederlandse leraren te laag opgeleid

Minister van onderwijs Marja van Bijsterveldt.Beeld anp

Nederlandse leraren zijn ten opzichte van hun buitenlandse collega's te laag opgeleid. De Onderwijsraad wil dat ze minimaal een masteropleiding op zak hebben.

Ook wil de Onderwijsraad dat leraren verplicht bij- en nascholing volgen, zo adviseert ze in het rapport 'Naar hogere leerprestaties in het voortgezet onderwijs', dat maandag werd aangeboden aan minister van onderwijs Marja van Bijsterveldt.

Nu krijgen leraren al een startkwalificatie om voor de klas te mogen staan als ze hun bacheloropleiding hebben afgerond. Beginnende leraren moeten dan wel binnen vijf jaar de masteropleiding hebben afgerond. De Onderwijsraad noemt de kwaliteit van leraren en schoolleiders 'van cruciaal belang'.

De Onderwijsraad wil ook dat leerlingen beter presteren op het gebied van Nederlands, Engels en rekenen of wiskunde, iets wat nauw samenhangt met het opleidingsniveau van hun leraren.

Van Bijsterveldt vindt dat de Onderwijsraad duidelijke tal heeft gesproken. Nog voor de zomer zal ze een plan van aanpak presenteren waarin onder meer staat vermeld hoe leerkrachten beter kunnen worden opgeleid.

De Algemene Onderwijsbond AOb moet nog zien hoe de ideeën van de Onderwijsraad gefinancierd zouden moeten worden. "Wanneer de overheid eist van een jonge docent dat deze zich naast zijn werk in vijf jaar omschoolt tot master, is het wat ons betreft simpel. De betaling van de opleiding en de noodzakelijke studietijd moeten in de cao geregeld worden en komen wat de AOb betreft voor rekening van de werkgever en de overheid", aldus AOb-bestuurder voortgezet onderwijs Ton Rolvink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden