Nederlandse leger bouwt Afghaanse politiekazerne

(Novum) - De Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan hebben in Deh Rawod een politiekazerne gebouwd. Die moet plaats bieden aan vijftig agenten van de Afghaanse Nationale Politie (ANP) en maakt deel uit van de wederopbouw van Uruzgan.

In het gebied rond Deh Rawod was het lange tijd onrustig. In januari werd er door de Nederlandse militairen stevig gevochten met de Taliban. Tijdens die confrontaties kwamen twee Nederlandse militairen om het leven door eigen vuur. Strijders van de Taliban die het gebied niet hadden verlaten, werden diezelfde maand verdreven door Amerikaanse special forces. Sindsdien is het rond Deh Rawod rustig.

De kazerne wordt gebouwd op een verhoging ten noorden van de stad Deh Rawod die door de Nederlandse militairen Cementary Hill wordt genoemd. De naam dankt de heuvel aan de begraafplaats op de westzijde van de berg, een strategische plek met uitzicht op het vruchtbare dal langs de rivier de Helmand.

De kazerne voor de ANP wordt woensdag overgedragen aan de lokale chef van de politie Ghalik Dak. Volgens Dak is Cementary Hill belangrijk voor de veiligheid in de omgeving. De politiechef heeft op dit moment veertien agenten tot zijn beschikking. Op termijn moeten dat er vijftig worden. De extra agenten worden op dit moment opgeleid door Nederlandse militairen.

De bouw van de beveiligde kazerne is tot stand gekomen met behulp van het Provinciale Reconstructie Team (PRT). Het PRT is verantwoordelijk voor de wederopbouw van Uruzgan. Door projecten zoals de bouw van een kazerne zorgt het PRT ervoor dat de Afghanen zelf hun eigen veiligheid kunnen garanderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden