Nederlandse landschapsarchitecten maken plannen voor Potsdamer Platz

BERLIJN (ANP) - Het jonge Nederlandse bureau DS Landschapsarchitekten uit Ouderkerk a/d Amstel is een van de twee winnaars van een internationale prijsvraag voor twee parken aan de Potsdamer Platz in Berlijn. DS en de tweede winnaar, het Zwitserse bureau Weber & Saurer uit Solothurn, krijgen nu twee maanden de tijd hun plannen nader uit te werken, waarna de internationale jury op 17 november beslist welk ontwerp gaat worden uitgevoerd.

Deze is er niet in geslaagd nu al de keuze te maken en heeft daarom geen eerste, maar wel twee tweede prijzen van 41 000 mark uitgekeerd. De uitvoeringskosten van de twee parken, die rond 2002 voltooid zouden moeten zijn, worden op 8,5 miljoen mark geraamd.

De parken worden het 2,5 ha grote 'Prachtgleis' (het vroegere Potsdamer station) en het 1 ha grote Kemperpark tussen de nieuwbouw van Sony en de Tiergarten. De Potsdamer Platz, waar de Muur tot 1989 Berlijn in tweeën verdeelde, is thans de grootste bouwplaats van Europa, waar internationale concerns hun glas-, steen- en staalpaleizen aan het oprichten zijn.

DS is een maatschap van Maike van Stiphout (31) en Bruno Doedens (36), die het bureau in 1993 hebben opgericht. Voor de 'Prachtgleis' ontwierpen zij een grassculptuur dat over een lengte van 450 meter 90 graden om zijn as draait. In hun ontwerp verbindt een 400 meter lange gebogen voetgangersbrug het park met de overzijde van het Landwehrkanal.

Voor het Kemperpark willen zij de 2 km lange stedelijke Bellevue Allee in ere herstellen en een directe verbinding tussen Potsdamer Platz en Tiergarten tot stand brengen. In dit park moeten bronzen 'Tiersteine' komen onder een twaalf meter hoog sterrendak van gloeilampjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden