Nederlandse Koerden naar Irak om tegen IS te vechten

Arnhemse Koerden demonstreerden gisteren tegen het geweld in Noord-Irak. Zij betuigen hun medeleven met de Yezidi's, een religieuze minderheid die door ISIS wordt vervolgd. Beeld anp
Arnhemse Koerden demonstreerden gisteren tegen het geweld in Noord-Irak. Zij betuigen hun medeleven met de Yezidi's, een religieuze minderheid die door ISIS wordt vervolgd.Beeld anp

Jonge Nederlandse Koerden hebben zich in de strijd in Irak gemengd: de afgelopen weken zijn ze afgereisd naar Noord-Irak om zich in de gevechten tegen de Islamitische Staat (IS, voorheen Isis) aan te sluiten bij de peshmerga, het Koerdische leger in Irak. Justitie in Nederland laat ze hun gang gaan.

Om hoeveel Koerden het gaat, is niet bekend. Tientallen, zegt de ene bron. Enkelingen, zegt de andere. "Het zijn helden, deze anti-jihadisten", zegt Soran Chavoshe, voorzitter van de Koerdische Studentenvereniging in Nederland. "Deze jongens voelen zich geroepen om hun vaderland te verdedigen, tegen het oprukkende wrede geweld van de extremisten van IS. Dat moeten we steunen."

Foto's
In de Koerdische gemeenschap in Nederland is grote bezorgdheid over de opmars van IS. Dat bleek ook gisteravond in Arnhem, waar zo'n 150 Koerden de straat op gingen om te demonstreren tegen IS en vóór de door IS bedreigde Koerden en yezidi's. Ze toonden foto's van kinderen die door IS gedood zouden zijn.

Dat Nederlandse Koerden naar Irak afreizen om te gaan vechten is volgens het OM een 'zeer recente' ontwikkeling. Ertegen optreden doet het OM niet. "De jihadgangers die naar Syrië en Irak afreizen, en zich bij IS aansluiten, proberen we uiteraard wél aan te pakken. Als het even kan, houden we ze tegen. Want zij sluiten zich daar aan bij een terroristische organisatie en ze maken zich mogelijk schuldig aan ernstige misdrijven", zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het OM. "Dat geldt voor die Koerden niet. De peshmerga is in ieder geval geen terroristische organisatie."

130 jihadisten
Desalniettemin: wie zich aansluit bij een vreemde krijgsmacht, is volgens de wet strafbaar. Maar, zoals een bron bij het ministerie van veiligheid en justitie zegt: "Vergelijk die jonge Koerdische Nederlanders met Nederlandse jongeren die zich melden voor het Israëlische leger. Die vervolgen we ook niet."

Sinds de strijd in Syrië is ontbrand en zich naar Irak uitbreidde, zijn er zo'n 130 Nederlandse jihadisten naar dat strijdgebied afgereisd. Dertig van hen zijn weer teruggekeerd. Minstens veertien jihadisten zijn omgekomen.

Vooral de terugkeerders vormen een gevaar, denken de inlichtingendiensten. Zij zijn mogelijk gewend geraakt aan extreem geweld en zullen er minder snel voor terugdeinzen om hier in Nederland geweld te gebruiken. Die vrees lijkt in het geval van terugkerende jonge Nederlandse Koerden helemaal niet te bestaan.

"Zij die de dood in de ogen zien" niet onoverwinnelijk meer

De Koerdische peshmerga-strijders, letterlijk "zij die de dood in de ogen zien", staan bekend als moedig en onoverwinnelijk. Dat imago heeft een ernstige deuk opgelopen bij de val van de yezidi-stad Sinjar, die de tragische vlucht van vele duizenden burgers tot gevolg had. Koerdische strijders verlieten de stad zonder tegenstand te bieden aan de opmars Islamitische Staat (IS).

Irak-correspondent Judit Neurink vertelt in Trouw waarom en hoe de mythe van de onoverwinnelijke peshmerga sneuvelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden