Nederlandse kijker zag alles net ietsje later

Nee, het lag niet aan uw toestel. Vermoedelijk ook niet aan de NOS. Waarschijnlijk was het de satelliet of een ander technisch ding waar ik geen kijk op heb. In elk geval zijn William en Kate voor de Nederlandse kijker later getrouwd dan voor de Vlaamse of Duitse. Terwijl in Nederland de prins nog zijn ja-woord gaf, was op de Belg zijn bruid al aan de beurt. Misschien is het oneerbiedig om kanaal te zwemmen tijdens een overzees prinselijk huwelijk, maar ik kon het niet laten. Door die secondenlange Nederlandse vertraging veranderden de gezangen zappenderwijs in een soort koninklijke canon in EU-verband: een echo van eeuwigheid.

Nederland viel door nog iets anders op. Geen ondertiteling bij de liederen. België deed dat wel en Duitsland vertaalde als vanouds alles in de Heimatsprache. Zo kon het gebeuren dat op één en hetzelfde ogenblik op de ZDF een barse stem 'lasset uns beten' aankondigde, op Nederland 2, vanwege de vertraging, Elton John nog vrolijk halverwege een hymne was, terwijl op de VRT pas duidelijk werd wát hij zong: 'Wees mijn gids in dit barre land'.

De Turkse zender TRT maakte er een nog grotere legpuzzel van. Tegelijkertijd met het opgewonden commentaar bij het ceremonieel in Westminster Abbey, kwam onder in beeld een voortdurende stroom alledaagse berichten voorbij: Ankara: 17 graden, Braga-Porto: 5-1, Izmir 21 graden.

De BBC zoomde in op de kleding van de genodigden. "Wat zou de Duchess of Cornwall dragen?", vroeg de ene presentatrice aan de andere. "Ah, het is een creatie van Anna Valentine", zag de ander meteen toen Camilla Parker Bowles haar Rolls verliet. De creatie benadrukt Bowles' relaxte karakter, vonden Fiona Bruce en Sophie Raworth. Sowieso waren ze verrukt over de 'stunning outfits' van deze dag. "Prinses Beatrice ziet er beeldig uit in die jurk van Vivienne Westwood." Toen Kate Middleton aantrad, riepen ze in koor: "This is high class, such a fashion moment, I can't tell you."

België hield het vooral op emoties. "Al die gekroonde hoofden, het is zo echt, en dan die mooie muziek. En Kate heeft het moeilijk hoor", wist de presentatrice. "Kate is zo emotioneel. Ja, prins Harry ook, hoor. Ze moeten hier even doorheen. De band tussen de broers is ook heel emotioneel. Och, die Kate, barst bijna in tranen uit."

Om aan de verbale tranenzee te ontkomen, vluchtte ik snel naar ons eigen Nederland 2, waar Eva Jinek en Tim Overdiek op zakelijke, maar ook losse toon het 'Huwelijk van de Eeuw' becommentarieerden. "Kan zo'n duur sprookje wel in tijden van crisis?", vroeg het NOS-duo zich af. Ja, vonden ze, want je ziet hoe het Britse volk ervan opknapt. En hoe gedisciplineerd die Britten over de straten lopen op weg naar de balkonscène, geweldig vonden Jinek en Overdiek.

Al ver voor dat moment zat het tweetal te speculeren over de kus. "Als we op de beheerste kerkdienst afgaan, hoeven we niet te rekenen op een passievolle balkonkus", dacht Jinek. "Ze keken elkaar wel één keer genegen aan. Dat is een soort mentaal zoenen", wierp Overdiek tegen. Uiteindelijk viel het reuze mee. Het werden zelfs twee balkonkussen. En dat lag niet aan de Nederlandse vertraging.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden