Nederlandse kansspelwaakhond staat machteloos bij overtredingen over de grens

De Kansspelautoriteit deed vorig jaar 40 onderzoeken naar aanbieders van illegale kansspelen, van verboden loterijen tot speelautomaten. Beeld anp
De Kansspelautoriteit deed vorig jaar 40 onderzoeken naar aanbieders van illegale kansspelen, van verboden loterijen tot speelautomaten.Beeld anp

Een verkeersbekeuring kan ook in het buitenland gecollecteerd worden. Maar Maltese gokbedrijven hoeven boetes niet te vrezen.

Gokbedrijven die via Malta de Nederlandse gokker illegale diensten aanbieden, hoeven niet bang te zijn een eventuele boete te moeten betalen. De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) staat machteloos bij overtredingen over de grens. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw in de Maltese registers, onderdeel van de Paradise Papers, blijkt dat zich steeds meer Nederlandse gokbedrijven op het eiland vestigen.

Momenteel staat bij de kansspelwaakhond nog een bedrag van 1.160.000 euro aan niet betaalde boetes open voor gokbedrijven die zich online op de Nederlandse markt begaven. Vanuit het buitenland online gokken aanbieden in Nederland is illegaal. Op dit moment mag alleen de Toto, een van de zeven onderdelen van de Nederlandse Loterij, online sportweddenschappen aanbieden. De KSA bevestigt na vragen van Trouw dat ze de boetes noch kan innen als het beboete bedrijf zich vestigt in een EU-land, noch als het daarbuiten is gevestigd. Er is simpelweg geen juridisch instrument om grensoverschrijdend boetes te innen, zoals dat er in Europa wel is voor de boetes die worden uitgedeeld in het verkeer.

De Kansspelautoriteit deed vorig jaar 40 onderzoeken naar aanbieders van illegale kansspelen, van verboden loterijen tot speelautomaten. Dat is aanzienlijk meer dan in 2015 (4) en 2014 (19). In 2016 jaar legde de Kansspelautoriteit 27 sancties op waarvan overigens geen enkele voor een online kansspel. Die boetes kunnen nog komen, de onderzoeken vergen vaak veel tijd. Meer dan de helft van de meldingen, vorig jaar ruim 400 betreft namelijk online kansspelen. De KSA geeft niet aan hoeveel boetes er op Malta uitstaan. De rechtbank Den Haag oordeelde in juli nog dat de KSA terecht de aanbieders Co-Gaming (gevestigd op Malta) en Onisac en Mansion Online Casino (beide op Gibraltar) een boete heeft opgelegd.

Samenwerken

Dat bedrijven voor Malta kiezen is bij de waakhond bekend. “Overigens is het ook met een vergunning van Malta verboden om kansspelen aan te bieden op de Nederlandse markt”, aldus een woordvoerder van de KSA. De waakhond kan niet samen met de Maltese kansspelautoriteit optreden. “De Kansspelautoriteit heeft niet de bevoegdheid om met andere autoriteiten samen te werken”, legt de KSA-woordvoerder uit.

Ook eventuele samenwerking met Essa is onmogelijk. Essa is een organisatie van grote kansspelondernemingen die de integriteit op de gokmarkt overeind willen houden. Zo meldt de Essa elk kwartaal welke verdachte gokactiviteiten zijn waargenomen. Het gaat dan vooral om het wedden op sportuitslagen. In het derde kwartaal van dit jaar gaven ESSA-leden 72 ‘alerts’ af voor afwijkende wedpatronen. Tennis levert al geruime tijd de meeste alerts op, dat waren er 46 in het derde kwartaal van dit jaar. Voetbal en tafeltennis komen beide met acht verdachte gokbewegingen op de tweede plaats.

De KSA geeft zelf geen waarschuwing af, maar verwacht wel van gokbedrijven die een vergunning hebben in Nederland dat zij verdachte wedpatronen melden. ESSA en de Kansspelautoriteit delen de vrees dat crimineel geld, bijvoorbeeld via matchfixing, de kansspelmarkt binnensluipt.

Lees ook: Gokbedrijven wijken uit naar Malta.

En lees alle onthullingen uit de Paradise Papers in ons dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden